Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 2 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kedilerde Pire Problemi ve Çözüm Yolları
#1
Oku-1 
   

Kedilerde Pire Problemi ve Çözüm Yolları

Yaz aylarının en sevilmeyen misafirleridir pireler. Hayvan besleyenler pirelerin genellikle insanlara bulaşmadığını bilirler, fakat bunun farkında olmayan ve hayvanlara uzaktan tiksintiyle bakan insanların tepkileri pire tedavisindeki en can sıkıcı şeylerin başında gelir. “Ay kedi mi bakıyorsunuz, pirelenirsiniz ayol hepiniz!” diyenleri bir kenara bırakıp kedinizi bu haşerelerden kurtarmak için yollar aramaya başladıysanız biz de bu sorunla mücadelede etkili yöntemleri listeledik.

Fakat önce bilinçlendirmek adına birkaç soruyu cevaplandıralım:
– Kedi pireleri insanlara geçer mi? + Genellikle hayır, çok nadir olarak görülen toz pireleri insanlara bulaşır. Onlar da zaten kedilerden bulaşmaz, moloz yığını gibi alanlardan kedi sahibi olmayanlara da bulaşma riski yüksektir.
– Kedim neden pireleniyor? + Özellikle yaz aylarında pirelerde artış görülür. Bu sadece sizin başınıza gelen bir şey değil. Dışarıya çıkan kedinize atmayabilir, dışarı çıkmayan kedinize siz bile toz pirelerini taşımış olabilirsiniz. Bunun doğal ve çözümlenebilir bir konu olduğunuzu unutmayın, paniklemeyin.


Kedilerde Pire bulunduğunun belirtileri şunlardır:

    Tüylerinde siyah nokta şeklinde pire yumurta ve dışkıların görülmesi
    Kaşıntı
    Pire ısırıkları
    Pirelerin yoğun olduğu bölgelerde kırmızı noktalar
    Isırık bölgelerinde dermatit
    Pire Alerjisi

Kedilerde Pirelerin Taşıdığı Hastalıklar

Anemi – Pireler kedilerde kan kaybına neden olabilir. Özellikle yavru kedilerde bazen ölümcül olabilir.

Dipylidium Caninum – Bu tür parazit pireleri ara konak olara kullanır. Kedi kendini temizlerken pire yutarsa, parazit larvası yetişkin bir tenyaya dönüşür

Pire Alerjisi – Bazı kediler, tekrar tekrar pire tarafından ısırılırsa pirelere karşı alerji geliştirir. Pire alerjisi olan kediler, aşırı derecede kaşınırlar ve bu şekilde cilt enfeksiyonları gelişir.

Hemobartonelloz
– Pire ile taşınan mikroorganizmanın neden olduğu ciddi bir anemiye neden olur.

Temizlik

    Tüm yatakları iyice yıkayın. Yatak örtüleri örtüsü olmasa da, yatağı özellikle yumurtaların gizlenebileceği boşluklarda süpürün.
    Halıyı günlük süpürge ile temizleyin ve kullanılmış süpürge torbalarını atın.
    Pire tasmalarını süpürge ile çekmeyin; makine tarafından üretilen ısı zararlı dumanlara neden olabilir.
    Sıcak buharlı temizlik. Bu, süpürgenin kaçırabileceği yumurtaları da öldürecektir.
    Profesyonel bir temizlik hizmeti alabilirsiniz.
    Açık alanların temizliğinde ise yine bir profesyonel hizmet almalısınız. Bu temizlikte “kedi dostu” bir ürün kullanmalısınız.

Tedavi

Evcil hayvanınızın üzerinde yaşayan pireler için doğrudan kedinizin cildine ve tüylerine uygulanabilecek çeşitli tedaviler vardır.
Spreyler

Spreyler ayrıca ”damla” şeklinde tedavilerin sayesinde artık daha az kullanılıyor. Bununla birlikte, Fipronil denilen bileşeni içererebilirler.

Tasmalar

Pire tasmaları genellikle lokal etkilidir. Tüy dökülmesine ve tahrişe neden olabilirler. Bununla birlikte, veterineri hekiminizden alabileceğiniz eskiye göre daha duyarlı yeni nesil pire tasmaları vardır.

Spot-On

Bu ürünler pire tedavisi ve önlenmesinin en basit ve en etkili yoludur. Genellikle kedinizin boynuna, pire öldürmeye ve bazen yumurtaların gelişimine uygulanacak küçük bir damla içerir. Birkaç marka arasından kediniz için en iyisini bulmak için veterineri hekiminizle konuşun.

Dahili Tedaviler

Topikal tedavilerin yanı sıra, size kedileri doğrudan kullanılan ilaçlarla tedavi edebilirsiniz.

İlaç

Pireler ayrıca kedi tarafından emilen tabletler ve sıvılar yoluyla ağız yoluyla da tedavi edilebilir ve daha sonra ısırdıklarında pireleri öldürür veya sterilize eder.

Enjeksiyonlar

Pire yumurtalarının gelişmesini önlemek için kedilere enjeksiyon yapılabilir, ancak genellikle aynı zamanda topikal bir tedavi kullanmak zorunda kalacaksınız.


Korunma

Kedinizin piresi olduğunu düşünüyorsanız, uygun tedavi hakkında bilgi almak için veteriner hekiminizle konuşabilirsiniz. Kedinizde köpeklere uygun pire ürünü kullanmamalısınız. Çünkü aktif  etken maddelerden bazıları kediniz için zehirli olabilir. Kedilerin yanı sıra köpeğiniz de varsa, köpeklerinizin kedilere temas yoluyla maruz kalabileceği bu kimyasal içeren pire tedavi ürününü kullanmayın.

Kedilerde pirelerden kurtulma aşamasında kedinize dikkat ettiğiniz kadar evinize de bakmalısınız. Tüm mobilyalar ve halıların da düzenli olarak yüksek sıcaklıkta yıkandığından emin olun.

Unutmayın, özellikle yavru bir kedi besliyorsanız, kedinizi tedavi etmeden önce veteriner hekiminiz ile görüşmeniz önemlidir. Bazı kullanıma hazır paraziter ürünlere kediniz bağışıklık dahi sağlayabilir.


Öncelikle veteriner hekim kontrolü ve dış parazit damlası kullanın.

En bilindik yöntemdir. Kedi pire damlası enseden damlatılır ve deri altına yedirilir. Bu işlem köpeklerde de aynıdır. Kediler kendilerini sıkça yaladıkları için dillerinin ulaşamayacağı yer tercih edilir. 3 ay kadar etkilidirler. Damladan sonra kedinin kanını emmeye çalışan pireler 24 saat içinde zehirlenerek ölür ve dökülürler. Bu süreçte kedinizi taramak ve ölü pirelerden arındırmak gerekli. Fakat bir kötü yanı var ki, adı üstünde pireleri zehirliyor. Kedinizin deri altından aldığı bir kimyasal olduğu için daha doğal yollara yönelmek isteyenler de var.


Limonlu solüsyon yapabilirsiniz.

edi pire damlası özel durumlarda kullanılamamaktadır. Hamile kedilerde ve yavru kedilerde özellikle. Bu yüzden daha masum yöntemler gerekli. Limon kabuğunu rendeleyerek yarım litre suyun içinde kaynatın. Daha sonra bir gece dinlendirin ve kedinizin tüyleri üzerine sürün. Banyo yaptırırcasına yoğun olmasın ve bunu ayda bir tekrarlayabilirsiniz.


Biberiyeden faydalanabilirsiniz.

Biberiye de güçlü bir pire kovucusudur. Aynı limonlu solüsyonda olduğu gibi biberiyeyi de 1 çay kaşığına yarım litre olacak şekilde kaynatıp dinlendirdikten sonra uygulayabilirsiniz. Ayrıca biberiyeyi toz halinde kedi yatağının altına da koyabilirsiniz.

Pire tarağı kullanabilirsiniz.

Banyo yağını suyla seyreltip kedinizin tüylerini ıslattıktan sonra pire tarağıyla tarayabilirsiniz. Bu tarağı özel olarak pet shoplarda ve veterinerlerde bulabilirsiniz. Toplanan pirelerin tekrar kaçmaması için kenarda bir kase içinde su koyup ona dökebilirsiniz.

Pire tozu kullanabilirsiniz.

Pire tozlarının kediler üzerinde tüylerinin arasına sürülerek de kullanılan türleri olduğu gibi ev için de bulunur. Her ikisi de sonuç almak için etkilidir.

Kedinizin yatağını ve oyuncaklarını sık sık yıkayın.


Evin temizliği ve pirelerin yuvalanarak yerleşmemesi için bu alanları sık sık temizlemek elbette atlanmayacak bir konu. Çünkü pireler kedilerin üzerinde yaşadığından fazla, ev içerisinde bazı bölgelere yumurta bırakmış olabilirler. Özellikle yatak veya yastık gibi kumaşlı ürünlerin yüksek ısıda yıkanması gerekir. Aksi takdirde pirelerden kurtardığınız kediniz tekrar buralardan pire kapabilir.





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)