Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 3.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zeytinyağı Hakkında Bilgiler
#1
Oku-1 

Zeytinyağı Hakkında Bilgiler

Zeytin ve zeytinyağının Akdeniz ve Ege coğrafyasında binlerce yıllık bir geçmişi vardır. Bu süre içerisinde yüzlerce medeniyet kurulmuş, yıkılmış ve değişmiş ama zeytinyağı üretimi ve ticareti her zaman önemini korumaya devam etmiştir. Bilinen en eski zeytinyağı üretimi izlerine M.Ö 4500 yıllarında Girit’te rastlanmıştır. Ama bulgular aslında çok daha eski zamanlara dayanan bir muhteşem bir geçmişi gözler önüne sermektedir.

Ayakla ezilip ve daha sonra sıcak su yardımıyla yağının alınması zeytinyağını elde etmekte kullanılan bilinen ilk yöntemdir. Bu yöntemle zeytinyağını üretmek için kurulan ve bilinen en eski tesis, M.Ö. 6. Yüzyıla ait İzmir’in Urla ilçesinin yakında bulunan antik Klazomenika kentinde yapılan kazı çalışmalarında bulunmuştur. Bu yöntem kullanılan ilk yöntem olsa da son yöntem değildir.

Daha sonraları romalılar Zeytini iki taş arasında ezerek zeytinyağı elde etme yöntemini bulmuşlardır. Bu işlem esnasında hareketli taşı döndürmek için gerekli olan enerji ilk etapda insanlar tarafından sağlamıştır. Daha sonraları hayvan gücünden yararlanmıştır. Zamanın ilerlemesi ve paralelin de bilim alınındaki gelişmeler sonucunda ezilen zeytin hamurunun sıkıştırmak için Arşiment vidasının hareketi sonucunda elde edilen basınçtan faydalanılmıştır.

Zeytinyağı sanayiinde kilometre taşı olarak adlandırabileceğimiz olay 19. Yüzyılda zeytinyağı üretiminde buharın kullanılmasını sayabiliriz. Bu yöntemin kullanılmaya başlanmasıyla işlenen zeytin ve bunun akabinde üretilen yağın miktarında büyük artışlar olmuştur. Daha sonraları hidrolik preslemeler akabinde disel motorları ve elekirikli motorların kullanılmasıyla günümüzde kullanılan en modern sitemlere kadar ulaşılmıştır. Bugün zeytin yağı üretiminde kullanılan en modern sistem olan Kontinü sistemleridir.

ZEYTİN VE ZEYTİN AĞACI

Zeytin meyvesi ülkemizde kahvaltıda yer alan ve birçok yemeklerin, özellikle salataların süslendirilmesinde kullanılan, aynı zamanda beğenilerek yenilen yararlı bir yiyecektir. Zeytin meyvesi özel olarak yapılmış çeşitli yeşil zeytin ve siyah zeytin salamuraları olarak sofralarımıza sunulmaktadır.

Zeytin ağacı (Olea europea) narin bir ağaçtır. Ağır ve zahmetli büyümesine karşın oldukça uzun ömürlüdür. Bir zeytin ağacının ortalama ömrü 300-400 yıldır, ancak 3 bin yaşında zeytin ağaçlarına da rastlanmıştır. Bu nedenle zeytin ağacının adı mitoloji ve botanikte “ölümsüz ağaç”tır.

Zeytin hasatında toplama şekilleri binlerce yıldan bu yana neredeyse hiç değişmemiş, asırlar boyunca elle toplama ya da silkme yöntemi kullanılmıştır. Bir de, yere düşmüş zeytin meyvelerini toplama yöntemi vardır. Hasat, Kasım ile Mart ayları arasında yapılır.

Ancak genel yöntem silkmedir. Elle toplamada, sağma veya taraklama yöntemi, yerden toplamada ise merdane veya fırça kullanılır. Günümüzde zeytin hasadında makineden de (sarsma ve yerdeki meyveleri emici ekipmanlarla toplama) yararlanılmaktadır. Uygulamada en fazla emek gerektiren yöntem, elle toplamadır. Saatte en fazla 9-10 kilogram zeytinin toplandığı bu yöntem, meyve sağlam ise en iyi kalitede zeytinyağı üretilmesini sağlar.
ISIL işlem görmeden meyvesinden yağ çıkarılan Zeytinyağı kültüründe, binlerce yıldan bu yana değişmeyen başka bir gelenek de zeytinden yağ çıkarma yöntemidir. Bunun nedeni zeytinyağının, zeytinlerin soğuk presten geçirilmesiyle elde edilmesi ve hiçbir kimyasal işleme gerek duymadan yenilebilmesidir. İşte bu yüzden, bugün hâlâ Akdeniz’de rastlanan zeytin üretme yöntemiyle, yaklaşık 6 bin yıl önceki zeytinyağı elde etme yöntemi arasında hiç fark yoktur: Zeytinler ezilerek hamur haline getirilir. Daha sonra bu hamur sıkılır veya presten geçirilir. En sonunda ise yağ, zeytin meyvesinin suyundan (karasu) ayrıştırılır. 19. yüzyılın başında ise teknolojinin gelişmesiyle hidrolik pres makinelerine geçildi.

Kaliteli zeytinyağı elde etmek için: Zeytinlerin, hasattan sonra mümkün olan en kısa süre içinde işlenmesi gerekir. Çünkü zeytin bekletilirse fermante olur, bu ise zeytinyağının kalitesinin düşmesine yol açar. Ancak, zeytinin “bol” olduğu dönemlerde, bekletilme mecburiyeti de doğabilir. Bu durumda işlemeden bekletilen zeytinler, genellikle 20-30 santim yüksekliğindeki yığınlar şeklinde, iyi havalandırılmış ve serin depolarda saklanır.

ZEYTİNYAĞI TÜRLERİ
NATUREL SIZMA ZEYTİNYAĞI


Bunlar zeytin ağacı meyvesinden, doğal özelliklerini değiştirmeyecek bir sıcaklıkta sadece mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, berrak, yeşilden sarıya değişebilen renkte, kendine özgü tat ve kokuda olan doğal halinde gıda olarak tüketilebilen yağlardır.

A) NATUREL SIZMA ZEYTİNYAĞI

Serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağdır. Kokusu ve tadında kusur olmayan, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok % 1 olan natürel zeytinyağı. Meyvenin bütün vitamin ve minerallerini içeriyor. Natürel sızma zeytinyağı her tür yemeklere uygun olmakla beraber salatalar için idealdir.

Naturel Sızma Zeytinyağının kullanılan üretilen yönteme ve zeytinlerin toplanma zamanına göre Taş Baskı, Soğuk Sıkma ve Erken Hasat gibi türleri mevcuttur. Kullanıcının zevkine göre değişmekle birlikte ideal zeytinyağının Erken Hasat ve Soğuk Sıkma olması tercih edilir. Asitlik derecesinin düşmesi zeytinyağında, daha meyvemsi ve daha aromatik kokunun oluşmasını sağlar. Yine çiğ tüketim için de bu türler tercih edilir. Biz de Kalite ödüllü Soğuk Sıkım Gurme, Taş Baskı ve Erken Hasat zeytinyağlarımızı sitemizde sizlerin beğenisine sunmaktayız.

B) NATUREL BİRİNCİ ZEYTİNYAĞI

Serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan az, 2,0 gramdan fazla olmayan yağdır. Kokusu veya tadında çok hafif kusurları bulunabilen, serbest asitlik derecesi en çok % 2 olan natürel zeytinyağı. Asitlik derecesi naturel sızmaya göre daha fazla olduğundan daha youğn bir tadı vardır. Ama doğru yöntemle üretildiğinde çok lezzetli bir yağdır. Doğruda ve yemeklerde kullanıma uygundur. Sitemizde yine sizlerin tercihine kaliteli Naturel Birinci Zeytinyağımızı da sunmaktayız.

Bunun dışında Naturel İkinci, Rafine ve Riviera gibi yap çeşitleri mevcuttur.

Asit oranı 3,3 ten yüksek olan yağlar kusurulu olarak ifade edilir. Küflü ve bozuk yağları temsil eden bu yağlar doğrudan tüketim için uygun değildir. Sağlıklı olarak tüketebilmek için rafine edilerek yüksek asit ve kötü tat ve kokuları giderilir. Bu yağlar aynı zamanda sabun yapmak için kullanılır.

ZEYTİNYAĞI FAYDALARI


Zeytinyağının sağlık, hastalıklarla mücadele, saç ve cilt faydaları gibi yüzlerce kanıtlanmış veya yaygın kabul edilmiş yüzlerce faydası mevcuttur.

Kısaca özetlemek gerekirse zeytinyağı A, D, E ve K vitaminleri açısından son derece zengin bir yağdır; demir, kalsiyum, sodyum ve potasyum içeriği ile hem harici, hem de dahili kullanımda vücuda sayısız fayda ve şifalar sağlar. Aynı zamanda ciddi bir antioksidan deposudur. Akdeniz ve Ege’nin binlerce yıllık geçmişinde zeytinyağı önemli bir şifa kaynağı olarak kullanıla gelmiştir.

Kanser riskini azaltır:
İçerdiği 'polyphenols', bitkisel antioksidan ile hücreleri kanserden korur. Tekil doymamış yağ oranı kansere karşı etkilidir.

Kalbi korur: Kalbiniz için zeytinyağından daha iyi hiçbir şey yoktur. İyi kolesterolü yükseltir (HDL), kötü kolesterolü (LDL) düşürür, kandaki yağ oranını dengeler, itihabı ve diğer kalp hastalıklarına neden olan sağlık sorunlarını önler.

Kan basıncını düşürür: İçerdiği etkili antioksidanlar damarları güçlendirir ve genişletir.

Kilo vermenizi sağlar:Kendine has lezzeti ve doymuş yağ oranının düşük olması kilo vermeye yardımcıdır.

Baş ağrısını azaltır: Eğildiğinizde başınıza doğru saplanan bir ağrınız varsa; salata ve sebzelere düzenli ekleyeceğiniz zeytinyağı sayesinde hem bu ağrıdan hem de mide sorunlarından kurtulabilirsiniz.

Bunun yanında saçlar için kırıkları azaltma, güçlendirme ve parlaklı kazandırma amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca zeytinyağı sabunun belirli cilt hastalıklarının tedavisine iyi geldi, aynı zamanda da cilt sağlığı için son derece faydalı olduğu tespit edilmiştir.

Son dönemde yapılan çeşitli bilimsel araştırmalarda Zeytinyağının kanserle mücadelede etkin bir rol alabileceğine dair bulgular artış göstermiştir.

Biz de Sizlere yaşamınızı daha kaliteli hale getiren ve standartlarınızı arttıran bu şifa kaynağının en kalitelisini ve lezzetlisini her gün sunabilmek için canla başa çalışıyoruz. Bizi tercih ettiğiniz için teşekkür ediyoruz.

Dünyanın en kaliteli ve sağlıklı yağıdır. Günümüzde beslenmede kullanılan yağlar oldukça tartışmalıdır. Hayvansal yağlar, tohum yağları ve diğer yağların kullanımı konusunda bilim insanları kendi aralarında tartışmaktadırlar. Ancak çoğu bilim adamının ve insanın kabul ettiği tek sağlıklı ve kaliteli yağ sızma zeytinyağıdır.

Akdeniz beslenme kültürünün bir parçası olan bu yağ, bölgenin geleneksel bir yağıdır. Zeytinyağının sağlık etkilerinin arkasında oldukça fazla araştırma yapılmıştır. Bu çalışmalar, yağ asitlerinin ve antioksidanların, kalp hastalığı riskinin azalması gibi bazı güçlü sağlık yararlarına sahip olduklarını göstermektedir.

Zeytinyağı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Zeytinyağı, zeytinden, (zeytin ağacının meyvelerinden) elde edilen yağdır. Geleneksel sıkma ve damıtma yöntemi kullanılarak elde edilmektedir. İşlem son derece basittir. Ama hala zeytinyağı ile ilgili büyük bir sorun vardır. Bazı düşük kaliteli versiyonlar kimyasallar kullanılarak karıştırılmakta veya diğer ucuz yağlarla seyreltilmektedir.

En iyi tip sızma zeytinyağıdır. Doğal yöntemler kullanılarak ayıklanır. Saflık, tat ve koku gibi belirli duyusal özellikler için standartlaştırılır. Gerçekten sızma olan zeytinyağının, kendine özgü bir tadı vardır ve antioksidan bakımından zengindir. Zeytinyağının bu kadar faydalı olmasının ana nedeni de budur.

Genellikle karıştırılmış, ısıyla işlenmiş veya soya fasülyesi, kanola yağları gibi daha ucuz yağlarla seyreltilmiş, rafine edilmiş zeytinyağları da vardır.

Ancak unutmayın ki , zeytinyağı piyasasında çok fazla sahtekarlık vardır ve güvenilir bir satıcıdan satın almak çok önemlidir. Zeytinyağı, antioksidan içeriği bakımından % 100 doğal ve oran olarak çok yüksektir. Daha düşük kaliteli zeytinyağlarının çoğu, daha ucuz yağlarla işlenmiş ve karıştırılmıştır.

Ekstra Sızma Zeytin Yağı Besin Bileşimi

Sızma zeytinyağı oldukça besleyicidir. Çok miktarda E, K vitamini ve bol miktarda faydalı yağ asidi içerir. 100 gram zeytinyağının besin içeriğine göz attığımızda;

Doymuş yağ: % 13.8 oranındadır.

Tekli doymamış yağ: % 73 oranındadır.

Omega-6: % 9.7 oranındadır.

Omega-3: % 0.76 oranındadır.

E Vitamini: Günlük ihtiyacın % 72’sini karşılar.

K vitamini: Günlük ihtiyacın % 75’ini karşılar.

Gerçek sızma zeytinyağının  parlaklığı antioksidan içeriğinin miktarından anlaşılmaktadır. Antioksidanların bir kısmı kolesterolü koruyan oleuropein maddesini içerir. Kronik birçok hastalığı tedavi ettiğine inanılmaktadır. Buna kalp hastalığı, kanser, metabolik sendrom, diyabet, Alzheimer ve artrit de dahildir. Zeytinyağının faydalarının ardındaki mekanizmalardan birinin mikroplarla savaşma kabiliyeti olduğu düşünülmüştür. Zeytinyağı, iltihapla savaşabilen oleik asit ve oleokanttan besinleri içerir. Bu, zeytinyağının sağlık yararlarının temel nedeni olmaktadır.

Kardiyovasküler hastalıklar (kalp hastalığı ve inme) dünyada en yaygın ölüm nedenidir. Birçok gözlemsel çalışma, dünyanın belirli bölgelerinde, özellikle de Akdeniz çevresindeki ülkelerde bu hastalıklardan ölümlerin düşük olduğunu göstermektedir. Bu gözlem, başlangıçta bu ülkelerdeki insanların yemek şeklini taklit etmesi beklenen Akdeniz beslenme kültürüne olan ilgiyi teşvik etmiştir.

Akdeniz beslenmesi ile ilgili çalışmalar, kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Büyük bir çalışmada, kalp krizlerini, felçleri ve ölümleri % 30 oranında azalttığı görülmüştür. Sızma zeytinyağı, kalp hastalıklarına karşı sayısız mekanizma ile vücudu korumaktadır.

*İndirgenmiş iltihaplanma: Yukarıda belirtildiği gibi, zeytinyağı, kalp hastalığının önemli itici gücü olan enflamasyona karşı koruma sağlar.

*Kolesterol: Zeytinyağı, kolesterol partiküllerini hasara karşı korur.

*Endotel fonksiyonunu iyileştirir:Zeytinyağı, kan damarlarının astarı olan endotelin işlevini iyileştirir.

*Kan pıhtılaşması: Bazı çalışmalar zeytin yağının istenmeyen kan pıhtılaşmasını, kalp krizlerinin ve felçlerinin temel özelliklerini önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

*Düşük kan basıncı: Yüksek kan basıncı olan hastalarda yapılan bir çalışmada, zeytinyağının kan basıncını önemli ölçüde azalttığı ve tansiyonlu ilaç ihtiyacını % 48 oranında azalttığı saptanmıştır.

Zeytinyağının bilinen biyolojik etkileri göz önüne alındığında, en çok tüketen insanların kalp krizi ve felçden ölme olasılığının daha düşük olduğunu görmek şaşırtıcı değildir. Bu gerçekten buzdağının görünen kısmıdır. Hem hayvanlar hem de insanlardaki yüzlerce çalışma, zeytinyağının kalbe önemli faydalar sağladığını göstermiştir.

Sızma Zeytin Yağının Diğer Sağlık Faydaları

Çoğunlukla kalp sağlığı üzerindeki etkileri konusunda çalışılmış olmasına rağmen, zeytinyağı tüketimi de bir dizi başka sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.

*Zeytinyağı ve Kanser

Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolsüz büyümesi ile karakterize edilen yaygın bir ölüm nedenidir. Çalışmalar, Akdeniz ülkelerindeki insanların oldukça düşük kanser riskine sahip olduklarını göstermiştir. Zeytinyağındaki oleik asit de oksidasyona karşı oldukça dirençlidir ve kansere bağlı genler üzerinde yararlı etkileri olduğu gösterilmiştir. Zeytin yağındaki bileşiklerin kansere karşı moleküler düzeyde savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. İnsan kontrollü çalışmalarda doğrulanması gerekmesine rağmen, zeytinyağının kansere ve Alzheimer hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olabileceğine dair ilk kanıtlar elde edilmiştir.

*Zeytinyağı ve Alzheimer Hastalığı

Alzheimer hastalığı dünyanın en yaygın hastalığı ve demansın önde gelen nedenidir. Alzheimer’ın bir özelliği, beyindeki belirli nöronlarda, beta amiloid plakları adı verilen bir protein yumağı biriktirmesidir. Farelerde yapılan bir çalışma, zeytinyağındaki bir maddenin bu plakları beyinden temizlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. İnsanlarda yapılan bir çalışma, zeytinyağı ile zenginleştirilmiş akdeniz tarzı beslenmenin beyin fonksiyonu üzerinde olumlu etkileri olduğunu ve kognitif bozukluk riskini azalttığını göstermiştir. Yemek sırasında yağ asitleri oksitlenebilir. Yani oksijen ile reaksiyona girerler ve hasar görürler. Genel olarak, zeytinyağı oldukça güvenli görünmektedir. Hatta oldukça yüksek ısıda yemek pişirmek için bile kullanılmaktadır. Kalp hastalığı olan ya da ileride yüksek risk altında olan insanlar için zeytinyağı kesinlikle bir “süper gıda” dır.

Bu harika yağın faydaları, çoğu insanın gerçekten de aynı fikirde olduğu birkaç şey arasındadır.





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)