Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tarçın Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
#1
Oku-1 
   

Tarçın Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Tarçın hemen her mutfakta bulunan baharatların arasında yer alıyor. Özellikle şeker dengeleyici olmasından ötürü tatlılarda, diyet ürünlerde çokça tercih ediliyor. Ayrıca yemeklerde de baharat olarak kullanılan tarçının faydaları sadece şekeri dengelemesiyle bitmiyor, pek çok faydası daha bulunuyor. Tüketmek istendiğinde faydaları gibi tüketim şekilleri de farklı oluyor tarçının. Bu baharatı toz olarak, çubuk olarak yahut çay olarak tüketmek mümkün.

Tarçın nedir?

Defnegiller familyasından olan, yaprak dökmeyen aromatik kokulu bi ağaç cinsi olan tarçının anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olarak biliniyor.

İnsanlık tarihinin en eski baharatlarından biri olan tarçın, M.Ö. 3000'lerde bu yana Çinliler tarafından kullanılmaktadır. Pek çok Asya kökenli baharat gibi tarçın da 16.yy'dan 18. yy.'a kadar Avrupa'da en değerli baharatlardan biri olarak kabul ediliyordu.

Günümüzde tarçının en büyük üreticisi Çin'dir. Çin'i Endonezya, Sri Lanka, Vietnam, Madagaskar, Seyşeller, Doğu Timor, Dominikan Adası, Grenada ve Sao Tome ve Principe takip etmektedir.

Anatavatanı Çin olan tarçın, kelime olarak Fransızcadan dilimize geçmiş ve Çin Ağacı anlamına geliyor. Çin’den bütün dünyaya yayılan genellikle sütlü tatlıların ve bozanın üzerinde toz olarak görüp kullanmaya alıştığımız tarçının aslında bir ağaç kabuğu olduğunu biliyor muydunuz? Toz olarak kullanmanın yanısıra özellikle kabuk halinde onlarca bitki çayının da sağlıklı hammaddesidir tarçın. Gelin tarçının faydaları nelermiş birlikte göz gezdirelim.

Tarçının Besin Değeri, Tarçında Hangi Vitamin ve Mineraller Bulunur?

Tarçın çok düşük glisemik indeks grubunda yer alır. Bu yüzden alerjik durumu olmayan şeker hastaları tarafından tüketilmesi uygundur.

DV (Daily Intake Value) : Bir besin maddesinin günlük ihtiyacımızın ne kadarını karşıladığını gösterir.

Tarçın içerisindekiler :

100 gr. tarçın içerisinde

    247 kalori – DV %12
    4 gr. protein
    53 gr. lif – DV %212
    1 gr. doymuş yağ – DV %2
    2 gr. şeker

bulunur.  Bunun yanısıra tarçının içerisinde

    Manganez – DV %873
    Kalsiyum – DV %100
    Demir – DV %46
    K Vitamini – DV %39
    Bakır – DV %17
    Magnezyum – DV %15
    E Vitamini – DV %12
    Potasyum – DV %12
    Çinko – DV %12
    B6 Vitamini – DV %8
    A Vitamini – DV %6
    C Vitamini – DV %6

bulunmaktadır. İçerik olarak abartı görünecektir ama bu besin değerlerinin 100 gr. tarçında olduğunu unutmayalım. Bizim normal olarak tüketeceğimiz tarçın miktarı günlük 5-10 gr. aşmamalı.

Tarçının Faydaları Nelerdir?

1. Tarçın sinir sistemini güçlendirir. Florida’da 500’den fazla denek üzerinde yapılan bir araştırma tarçının kokusu  ve tadının sinir hücrelerinin fonksiyonlarını hızlandırdığı, tanıma, hafıza ve özellikle de görsel fonksiyonları güçlendirdiği görülmüştür. Ayrıca tarçının Alzheimer’a iyi gelme ihtimali üzerinde duran bilim insanları bunun hakkında bir çok araştırma yürütmektedir.

2. Tarçın kötü kolesterolü düşürür. Beltsville HN Araştırma Merkezinde diyabetli hastalar üzerinde 40 gün süren bir araştırma günde bir çay kaşığı tarçın alan kişilerin kanlarındaki trigliserid ve LDL(kötü kolesterol) miktarlarının düştüğünü göstermiştir.

3. Tarçının ağrı kesici etkisi vardır. İçeriğinde bulunan ve kas kasılmaları ve gevşemelerini sağlayan prostaglandin enziminin salgılanmasını sağlar.

4. Tarçın diyabet ve şeker hastalığına iyi gelir ve tedavisinde kullanılabilir. Tarçının faydaları arasında en öne çıkanıdır. Ayrıca tarçın üzerine yapılan araştırmalardan en önemlileri diyabet ve şeker hastalığına etkisi üzerine olanlardır. Bu araştırmalar göstermiştir ki tarçın yemek sonrası kandaki şeker seviyesini düşürmede oldukça etkilidir. Ayrıca görülmüştür ki tarçın insülin direnci geliştirmiş kişilerde de oldukça iyi sonuçlar vermekte ve insülinin etkisini arttırmaktadır. Bunun yanısıra yukarıda belirttiğimiz gibi tarçın kolesterolü düşürerek diyabet hastalarının durumunda iyileşme sağlar.

5. Tarçın kilo verdirir. Diyabet araştırmalarından çıkan bir başka sonuçta tarçının midedeki sindirim hızını düşürmesi. Bu yavaşlama tokluk hissinin daha uzun sürmesini sağlayarak yemek yemeyi azaltıyor. Bunun yanısıra bol lifli bir gıda olduğundan tokluk hissini arttırıyor.

6. Adet kanamalarına ve sancılarına tarçın iyi gelir. Tarçın geleneksel olarak yüzyıllardan beri adet kanamaları ve sancıları için kullanılmaktadır. İçerisindeki kalsiyum ve kasları gevşetici etkisininin adet sancılarına iyi geldiği düşünülüyor.

7. Dolaşım sistemine iyi gelir ve kan dolaşımını dolayısı ile kalp damar sağlığını destekler. Tarçın kanı incelterek dolaşımın hızını arttırır ve tansiyonu düşürücü etki yapar. Bunun yanı sıra tarçın içerisindeki sinamik aldehit kanda plakaların oluşmasını da engeller. Kalp krizi ve felç riskini önemli ölçüde düşürür. Kalp krizi geçirmiş kişilerin risklerinin azalması için tarçın tüketmeleri önerilir.

8. Kolon kanseri riskini azaltır. İçerisindeki kalsiyum ve lif safra tuzu ile bağlanarak vücuttan atılmasını sağlar. Böylece safra tuzunun neden olduğu kanserli kolon hücrelerini engeller.

8. Kemikleri güçlendirir  ve artrit ağrılarını azaltır. 2007 yılında Bioorganic ve Medicinal Chemistry dergisinde yayınlanan bir araştırma tarçının kemik erimesini yavaşlattığını ve kemik hasarını azalttığını göstermiştir.

9. Cilt sağlığına iyi gelir. Anti mikrobiyal, antibiyotik ve antioksidan özellikleri sayesinde akne ve siyah noktalara karşı etkilidir. 1 çay kaşığı toz tarçını 3 çay kaşığı bal ile karıştırıp yüzünüze sürün ve 1-2 saat kadar bekletin. Ilık su ile durulayın. 1 hafta kadar bu kğre devam ederseniz etkisini göreceksiniz.

10. Ağız kokusunu giderir. Aromatik ayırt edici kokusu ve tadı ile kötğ ağız kokusunu giderir. Bu yüzden bir çok ağız kokusu giderici sakız içerisinde tarçın bulunmaktadır.

11. Mesane İltihaplanmasına iyi gelir. Antibiyotik ve mantar karşıtı özellikleri yüzünden iltihaplanmalara özellikle de mesane iltihaplanmalarına iyi gelir.

12. Sindirim sistemini destekler ve mideyi rahatlatır. Tarçın bol lifli yapısı sayesinde bağırsakları çalıştırır. Bunun yanısıra içerdiği yağlar sayesinde yağ yakımını hızlandırır. Yemeklerden önce ve yemek sırasında tüketilen tarçının da mideyi rahatlatıcı etkisi vardır.

13. Böcek ısırıklarına ve yaralanmalara iyi gelir. Anti-mikrobiyal ve antibiyotik özellikleri tekrar karşımıza çıkıyor. Tarçın bu sayede bal ile karıştırılıp deriye uygulandığında yarayı dezenfekte edecektir.

14. Tarçın soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir. Tarçının en bilinen etkisidir. Özellikle çayın içerisine zencefil ve tarçın karıştırıp içmenin soğuk algınlığını atlatmaya yardımcı olduğu düşünülüyor.

15. Yemeklerin bozulmasını yavaşlatır. Antibiyotik ve antimikrobiyal özellikleri yüzünden yemeklerde bakterilerin üretmesini engellediğinden bozulmalarını da yavaşlatmaktadır.

16. Çevredeki kötü kokuları giderir. Doğal oda kokusu olarak kullanabilirsiniz.

17. Tahta kurularını ve güveleri uzaklaştırır. Ufak bir keseciğin içine 4 kabuk tarçın, yonca yaprakları ve biraz tane karabiber koyun ve kapatın. Bu kesenin bulunduğu ortama güvelerin gelmediğini göreceksiniz.

Evet tarçının faydalarına hızlıca göz gezdirdik ancak tarçından daha çok fayda sağlayabilmek için dikkat etmemiz gereken bir kaç nokta var.

Tarçının Zararı Var Mıdır?

Tarçın zararı olmayan bir baharattır. Fakat bazı durumlarda dikkatli kullanılması gerekir. Özellikle düşük kan şekeri ile mücadele eden kişilerin fazla tüketmesi tavsiye edilmez. Çünkü tarçın kan şekerinin daha da düşmesine neden olur. Hamilelik ve emzirme sürecinde doktora danışarak kullanılmalıdır. Alerjiye neden olan bir baharat olduğu için bebeklerde kullanılmaması gerekir. Ayrıca yetişkinlerin aşırı tüketimi sonucunda da alerjik reaksiyonlar görülebilir. Karaciğer hastaları da bu baharatı tüketirken mutlaka tedaviyi gerçekleştiren hekim ile görüşmelidir.

Tarçının Zararları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tarçın oldukça faydalı bir besin. Ancak diğer bütün besinler gibi aşırı kullanımı yarar yerine zarar getiriyor ve bazı istisnai durumlarda kullanılmaması gerekebiliyor, peki nedir bu durumlar;

    Hamile ve emziren kadınlarlarda tarçın tüketimi ile ilgili çok fazla araştırma sonucu yok. Bu yüzden hamile kadınların yüksek dozlarda tarçın almamaları veya doktor kontrolünde tüketmeleri önerilir.
    Ülser hastalarının tarçın tüketmemeleri gerekir.
    Tarçın yağıda belli bir miktarın üzerinde zehirli olabilir.
    Karaciğer hastalığı bulunan kişilerin tarçını doktorlarına danışarak almalarını öneriyoruz.
    Tarçın cilde iyi gelir ancak alerjik bir durumunuz varsa size fayda yerine zarar getirir. Eğer cildinize bir karışım uygulayacaksanız öncelikle kontrol amaçlı küçük bir bölgede denemenizi öneririz.
    Ameliyat olacak kişilerde kandaki şeker oranını etkileyeceğinden ameliyattan 2 hafta önce tarçın tüketimi durdurulmalıdır.
    Şeker hastalarının doktor bilgisi dahilinde şeker kullanmalarını öneririz. Çünkü tarçın kandaki şeker miktarını düşürerek yapılan ölçümleri etkileyecektir.
    Tarçın ve diğer toz gıdaları çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklamanız önemlidir. 2015 yılı içerisinde toz tarçın yutan bir çocuğun akciğer yollarının tıkandığı ve hayatını kaybettiği haberi oldukça yankı uyandırmıştı.

Özellikle tarçını bitki çaylarında şeker yerine kullanmanızı tavsiye ederiz. Çayın acılığını alacak ve zararlı şeker yerine oldukça lezzet ve sağlık veren bir gıda kullanmış olacaksınız.

Tarçın doğru kullanıldığında oldukça faydalı bir bitki. Hemen her derde deva bile denebilir ve kullanımı da çok kolay. Siz de bu bitkiyi evinizden asla eksik etmeyin.

Tarçın Nasıl Tüketilir?

Tarçının tüketimi konusunda çok çeşitli yöntemler vardır. Tarçını direkt baharat olarak kullanabilirsiniz. Sütlaç gibi sütlü tatlıların üzerinde kullanabilir ayrıca bitki çaylarının etkisini artırmak için de tüketilir. Çeşitli karışımlardan yapılan bitki çayı tarçın ile daha etkili bir hâle getirilebilir. Bal ile birlikte tüketilen toz tarçın da birçok hastalık ile mücadele eder. Tarçın yağı da çıkarılabilen bir baharattır. Yağı da oldukça faydalı olduğu için masajlarda kullanıldığı zaman ağrıyı büyük ölçüde azaltır.


Tarçın Çayının Faydaları:

Mutlaka hastanelere bir şekilde gitmişsinizdir, ameliyat olanlar, ağrılardan yakınanlar ve niceleri… Aslında birçok hastalıkla karşılaşmadan önce önlemler almak mümkün. Bunların bir tanesi de düzenli olarak tarçın çayı tüketmektir.

    Antioksidan özelliği olan tarçın çayı, özellikle sigara, alkol ve bunlara benzer ürünleri tüketen kişilerde, alkol ve sigaranın verdiği zararları azaltır.
    Bağırsak enfeksiyonlarına iyi gelir. Bağırsaklarda oluşan gaz, şişme gibi hissi giderir ve bağırsakların görevlerini maksimum derecede yerine getirmesi için yardımcı olur.
    Hazımsızlık ve mide şikayetlerini giderir.
    Özellikle kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol oynar.
    Stresle mücadelede metabolizmayı güçlendirir. Strese neden olan fiziki etkenleri azaltır.
    Üşüme sorunu olanlar için alternatif çözümdür. Özellikle kış aylarında ayaklarında ve ellerinde aşırı üşüme hissedenler günde 1-2 fincan tüketerek sorunu çözebilirler. Tarçın çayının kan inceltici ve kan akışını hızlandırıcı özelliği olduğu için, hızlanan kan sayesinde vücudu ısıtır.


Kabuk Tarçının Faydaları:

Kabuk tarçın en az diğer varyasyonlar kadar etkilidir, özellikle doğal antibiyotik görevi üstlenmekte ve alerjik hastalıklara şifa olmaktadır.

    Özellikle kış aylarında görülen nezle, grip gibi hastalıklara iyi gelir.
    HİV, ağız içerisinde mantar gibi enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir. Bir hafta boyunca günde 2-3 fincan tüketilmelidir.
    Bağırsak enfeksiyonlarına ve mide ağrılarına iyi gelir.
    Gıda zehirlenmesine kabuk tarçını faydalı olur.
    Regl ağrıları için şifadır.
    İshal vakalarında önleyici etkisi vardır,

Tarçın Suyunun Faydaları:

Tarçın suyu, öğütülmüş tarçın tozlarını suya katıp kaynatarak elde edilir. Fakat salatalara ve bazı yemeklere toz halinde katılarak da kullanılır. Tarçın tozu bir nevi doğal antibiyotik görevi görür.

    Bağırsak iltihaplarına ve bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcı olur.
    Kanı inceltip hızlandırdığı için damar tıkanıklıklarına engel olur.
    Damarlara faydasından dolayı kalp hastalıklarından korur.
    Öksürüğe ve ishale iyi gelir.
    İştah açar.
    Metabolizmayı kuvvetlendirir ve vücudun direncini arttırır.

Tavsiyeler:
Tarçın ve diğer türevleri yılın bütün mevsimlerinde tüketilebilir. Kurutulup uzun süre muhafaza etme imkanı olduğu için yıl boyunca tüketimi de kolay olur. Tarçının birçok hastalığa direkt etkisi vardır ve anlık sonuçlar alınır. Kanser, AIDS gibi önemli hastalıklar için ise önleyici özelliği vardır. Bunun dışında beyin ve sinir sağlığını korur.

Tarçın Unutkanlığı Önler Mi?

Sık sık unutkanlık yaşamaktan mı yakınıyorsunuz? Bir şeyleri hatırlayamamak canınızı mı sıkıyor? O halde sık sık tarçın tüketmelisiniz. Bu şifalı bitki unutkanlığı önler. Yapılan araştırmalara göre çağımızın hastalıklarından biri olan alzheimer’a karşı da koruyucu özelliği olduğu belirtilmiştir.

Çayı Bir De Tarçınla Deneyin!

Çayın içine ekleyebilir veya bal ile tüketebilirsiniz. Çayın içine şeker yerine eklenebilir ve tat kazandırabilir. Bu sayede hem sağlık için fayda sağlar hem de çaya tat katar. Üstelik şeker ile kıyaslanırsa şeker yerine çayın içinde bal kullanılması oldukça büyük fayda sağlar.

Soğuk Algınlığına Karşı Tarçın Kullanın!

Havaların soğuması ve kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlığına yakalanma oranı artar. Önemli olan hastalıklara yakalanmadan, vücudumuz direnç kaybetmeden önce tedbir almaktır. Tarçın kış aylarında herkesin sıkça yakalandığı grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıklar için şifa kaynağıdır. Bu hastalıkları kolay atlatmaya yardımcı olur.

Mide Ağrılarına Son!

Mide ağrısı çekenler, özellikle gastrit, ülser ağrılarından kıvrananların tercihi de bu şifalı bitki olmalıdır. Mide ağrılarını dindirmesi de bitkinin faydaları arasındadır. Özellikle mideniz ağrıdığı dönemlerde 2-3 gün düzenli olarak tarçınlı çay içerseniz mide ağrılarınızın hafiflediğini fark edeceksiniz. Ayrıca ucuz ve kolay temin edilebilir olması kullanılırlığını arttırır.

Tarçın İle Zayıflamak Mümkün Mü?

Kan dolaşımını arttırarak metabolizmayı hızlandırır. Metabolizmanın hızlanması sonucu da kilo vermek kolaylaşır. Tabii ki iyi bir diyet ve spor mutlaka zayıflama sürecinde olması gerekenlerdir.

Tarçın BalTarçın Bal İkilisi İle Hastalıklara Şifa Bulacaksınız!

Tarçın tek başına kullanılmasının yanında bal ile de tam bir şifa kaynağıdır. Cilt lekelerine karşı, sivilcelere karşı bu ikili mükemmel sonuçlar verir. İki çay kaşığı balın içine bir çay kaşığı tarçın ekleyin. Son olarak da birkaç damla limon sıkın. Bu karışımı iyice karıştırın. Yüzünüze bir maske kıvamında yaydırıp sürün. Yarım saat bekledikten sonra cildinizi yıkayın. Maske yüzünüzdeyken cildinizin gerildiğini hissedeceksiniz. Yıkadıktan sonra ise cildinizdeki parlaklığı, ışıltıyı ve pürüzsüzlüğü fark edeceksiniz. Ayrıca bu ikiliyi sabah kahvaltılardan eksik etmeyin. Tarçın bal ikilisi sayesinde kalp hastalıklarına yakalanma riskiniz azalacaktır. Soğuk kış günlerinde vücudunuza güç verecek, sizi canlı tutacaktır. Ağız ve kulak enfeksiyonları için de çok faydalıdır. Artrit hastalığının tedavisine yardım eder. Çok zayıf olup kilo almak isteyen kişilerin kilo almasını sağlar. Kas ağrılarına iyi gelir. Karaciğer ve safra ile ilgili sorunların tedavisinde etkilidir. Bal ile birlikte sindirimi düzenler, sindirim sisteminizi rahatlatır. Kolay gaz çıkarmanızı sağlar. Harika görünümlü saçlara mı kavuşmak istiyorsunuz? Saçlarınız kolay yıpranıyor ve parlamıyor mu? Adresiniz yine bu harika ikilidir. Bu şifalı ikili sayesinde saçlarınız istediğiniz parlaklığa kavuşacak, cansız ve mat görünümden çıkacak. Yorgunluk, stres hepimizin derdidir. Fakat bu enerji ve dinginlik veren, yorgunluk alan karışım sayesinde stresten uzaklaşacaksınız.





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)