Thread Rating:
  • 8 Vote(s) - 2.88 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Browser Web Tarayıcı Nedir? En iyi Browserler Hangileridir?
#1
Oku-1 
   

Browser Web Tarayıcı Nedir? En iyi Browserler Hangileridir?

İnternet kullanırken bazı kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak, daha bilinçli bir kullanıcı olmamızı sağlar ve bu bilgiler de zamanı geldikçe mutlaka işimize yarar. Çünkü artık internet sadece bir eğlence aracı değil. Yaşamımızda iş yerimizden, kazançlarımıza kadar her alanda etkili olan bu muhteşem bilgi hazinesi... Eğer doğru ve yerinde kullanılırsa, bize yeni kazançların dahi kapılarını aralayabilecek kadar mükemmel bir nimettir.

Browser Nedir?

İnternet sayfalarına ulaşmamızı sağlayan yazılım ve programlara browser adı verilmektedir. Bunun bir diğer adı da tarayıcıdır. Biraz daha kolay bir dille ifade edersek internete bağlanırken her gün kullandığımız Google Chrome, Mozilla, İnternet Explorer gibi platformlar birer browser yani tarayıcıdır. Ve eğer bu platformlar olmasaydı bugün internete bağlanmak söz konusu olmayacaktı.

Browserlar Nasıl Çalışır?

Browser, www yani world wide web üzerinde yer alan bütün dokümanların görüntülenmesini sağlar ve bu bütün dokümanlar ile uyumlu bir niteliğe sahiptir. Diyelim ki, bir hosting hizmeti almak istiyoruz ve bu hizmet ile birlikte bir web sitesine sahip olacağız... Bu alacağımız hosting hizmetinin, dünya çapında kullanılan tüm browser hizmetleri ile uyumlu olması şarttır. Çünkü bu uyum sağlanmazsa, internet sitemizin, ziyaretçiler tarafından görüntülenmesi mümkün olmaz.

Her browser servisi, farklı bir protokolü kullanır. Örneğin: www servisinin kullandığı protokol http veya https'dir. Ftp ise ftp protokolünü kullanmaktadır.

Tarihi Süreçte İnternet Browser'ları

Bu süreç için bundan bir yirmi, yirmi beş yıl öncesine uzanmak gerekli. İnternet hakkında henüz hiçbir şey bilmediğimiz bu zamanlarda temelleri atılan sistem, güçlenerek günümüze kadar geldi. İlk internet browser'ı olarak bilinen Unix'in hemen ardından Netscape şirketi, Navigator ile öne çıkmayı başarmıştı. Bunlar tarihte bilinen ilk servis sağlayıcıları ama serüven asıl olarak İnternet Explorer ile başladı. İnternet Explorer, sahip olduğu özellikleri ile diğer browser'lardan bir adım daha öndeydi. Ardından da Opera adındaki browser öne sürülmüştü.

Google Chrome ve Mozilla'nın sahneye çıkışı, diğerlerinden daha sonra oldu. Ancak bu konuda Google Chrome'un başarısı bugün tüm browserlar arasında en üst sırada...

Browser'ların Özellikleri

Opera: Software firması tarafından sağlanan Opera hizmeti, birçok platformda rahatça çalışabilme özelliği ile beğeni almaktadır. Ayrıca standartlara uyumlu oluşu ve hızı da, onu kullananların bir diğer tercih sebebi durumunda.

Mozilla: The Mozilla Group tarafından tasarlanan Mozilla, Gecko tarayıcı motorunu geliştirmiş olmasıyla da bir hayli gündemde kalmayı başardı. Mozilla, çeşitli platformlara uyum sağlamakta oldukça başarılı ve üstelik hızı da gayet iyi.

Mosiac: The NCSA firmasının geliştirdiği Mosiac browser, grafik tabanlı bir tarayıcıdır ve özgün kalıplarla inşa edilmiştir.

Lynx: Metin tabanlı bir tarayıcı olan Lynx, çok sık güncelleme yapılmaması dolayısıyla kullanıcıları tarafından eleştiri alsa da bu browser'ı kullananların sayısı hiç de az değil.

Google Chrome: Google'ın internet dünyasına adım atması ile birlikte, ezberlerin bozulması söz konusu oldu. Bugün dünyada internet kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen tarayıcı olan Google Chrome, hem hızlı kullanımı hem de sorunsuz erişimi sayesinde beğeni toplamaya devam ediyor.

Browser'ların Yapısı

Bir browser yedi ana temelden oluşur. Bunlardan ilki kullanıcı ara yüzüdür. Bu kısımda yer imleri, adres çubuğu, ileri geri butonları bulunur. İkinci kısım,Tarayıcı motorudur. Hemen ardından Rendering motoru gelir ki, sizin yaptığınız aramaları görüntüleyen kısım burasıdır. Diğer unsurlar ise ağ iletişimi, Ul arka uç, Java Script yorumlayıcı ve son olarak veri belleğidir. Bu unsurlar ile tarayıcınız kusursuz biçimde çalışarak aramalarınızda size doğru yanıt verir.

En iyi internet tarayıcısı 2018: Hangisi daha hızlı, işlevsel ve güvenli

Bilgisayarda yaptığımız işlerin başında web’de gezinmek geliyor. Doğru internet tarayıcısını seçmek ise neredeyse her gün gerçekleştirdiğiniz bu işlemden elde ettiğiniz verimde büyük farklılıklar yaratabilir. Önceliğiniz ister daha hızlı performans, ister daha yüksek güvenlik, ister indirilebilir eklentilerle elde edilebilecek daha fazla esneklik olsun, doğru internet tarayıcısını seçmek oldukça önemlidir.

Kullanmakta olduğunuz internet tarayıcısı en iyisi olmayabilir, ancak yıllar boyunca alışkanlıklarınız doğrultusunda ondan en iyi performansı aldığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak diğer seçenekleri de gözden geçirmek yararlı olabilir, belki bu şekilde hayatınızı daha da kolay hâle getirecek bir seçeneğe geçiş yapmanız mümkün olabilir.

Bu dosya konusunda internetin en büyük tarayıcılarını mercek altına alıyor, her birisinin artılarını ve eksilerini detaylandırıyoruz. Yazının devamında internet tarayıcılarına dair önemli noktaları ve bunların indirme bağlantılarını bulabilirsiniz.

1. Mozilla Firefox

Firefox geçtiğimiz aylarda 13 yıldaki en büyük güncellemesini aldı. Oldukça fazla performans kazanan ve kullanışlılığı da artan bu internet tarayıcısı listemizin de tepesine yerleşmeye hak kazandı.

Firefox her zaman esnekliği ve uzantı desteğiyle bilinir. Ancak son zamanlarda hız anlamında rekabetin gerisinde kalmaya başlamıştı. Geçen yılın sonlarına doğru yayınlanan Firefox Quantum ile birlikte internet tarayıcısının kodlarında önemli güncellemeler yapıldı. Böylelikle hız anlamında Google Chrome ile rekabet edebilir hâle geldi. Yeni Firefox RAM kullanımı konusunda oldukça tutumlu davranıyor. Bu sayede sadece üst sınıf bilgisayarlarda değil, giriş veya orta seviye PC’lerde bile, birçok sekme açık olsa bile iyi performans gösteriyor.

Firefox gizilik tarafında da iyi performans sergiliyor. Mozilla kazanç amacı gütmeyen bir kuruluş. Bu nedenle verilerinizi başka internet tarayıcısı geliştiricilere satmak gibi bir derdi bulunmuyor. Ayrıca kuruluş çıkardığı düzenli güncellemelerle kullanıcıların gizliliğini korumaya çalışıyor. Günümüzde kullanıcıların verilerinin nasıl saklandığı konusunda artan tartışmaları dikkate aldığımızda bu, daha da önemli hâle geliyor.

Quantum sürümüyle birlikte kötü niyetli geliştiricilerin tarayıcının dahili kodunda kötü niyetli değişiklikler yapmasını önleyen yeni bir uzantı sistemi de getirilmişti.

Bazı web sayfalarının açılmasında Chrome hâlâ en yüksek performansı sergiliyor. Ancak Mozilla’nın kendi hazırladığı videonun da gösterdiği gibi, yeni Firefox oldukça iyi bir performans sergiliyor ve 2018’in en iyi internet tarayıcısı listemizin başında yer almayı hak ediyor.

Downloaden-2

Mozilla Firefox indir

2. Google Chrome

Google, Chrome ile birlikte genişletilebilir ve verimli bir internette gezinme deneyimi sunuyor. Bu açıdan internet tarayıcıları sıralamasında en tepede yer almayı hak ediyor. w3schools tarafından gerçekleştirilen internet tarayıcıları eğilimler analizinde, kullanıcı kitlesi en hızlı şekilde yükselen tarayıcı Chrome oluyor. Bunun başlıca nedenleri arasında birden fazla platformda çalışması ve mükemmel derecede kararlı olması yer alıyor.

Geniş yelpazeye yayılmış ve kolaylıkla kurulabilir eklentileri sayesinde Chrome’u ileri seviyede özelleştirebilir, kendinize özel bir tarayıcı hâline getirebilirsiniz. Ebeveyn kontrolleri, kapsamlı özelleştirme araçları ve en yüksek verimliliği elde etmeyi sağlayan ayarlar da Chrome’un artıları arasında bulunuyor.

Ne var ki, Chrome’un birtakım dezavantajları var. Sistem kaynaklarını kullanım bakımından Chrome en cömert davranan tarayıcılardan bir tanesi. Bu nedenle kısıtlı RAM’e sahip sistemlerde Chrome iyi performans sergileyemeyebiliyor. Benchmark testlerinde de diğerlerinin seviyesine ulaşamayabiliyor. Bununla birlikte söz konusu Google’ın internet tarayıcısı olunca, dolaşma verilerinizin nasıl değerlendirildiği konusunda birtakım soru işaretleri de kafanızda oluşabilir.

Yine de, Google güvenlik tarafında bazı adımlar atarak kullanıcılarının içini rahat ettirmeye çalışıyor. Özellikle HTTPS konusunda oldukça aktif davranıyor. İnternet tarayıcısının gelecek versiyonlarında HTTPS şifreleme kullanmayan web sitelerinde, sitenin güvenli olmadığına dair ibare açık şekilde gösterilecek. Google, HTTPS’in bir web standardı hâline gelmesi için büyük çaba gösteriyor.

Firefox gibi Chrome da WebAuth üzerinden şifresiz kullanıcı girişlerini destekliyor. Bu yöntem geleneksel şifre girişlerinin yerini alıyor, ya da iki aşamalı kimlik doğrulama türünde işliyor. İnternet tarayıcısı web uygulama geliştiricileri için de daha fazla özellik sunuyor. Farklı VR başlıkları için tutarlı kullanıcı deneyimleri sunma konusunda çeşitli nitelikler kazanan Chrome, telefonun ortam ışık sensörü veya ivme ölçeri gibi sensörlerden gelen girişleri de kullanma yeteneğine sahip.

Downloaden-2

Google Chrome indir

3. Opera

Yıllardır internet tarayıcı pazarında yer alan Opera’nın sadece yüzde 1 gibi çok düşük bir pazar payı elde edebildiğini görmek oldukça üzücü. Hızlı çalışan, kullanıcı arayüzü mükemmel derecede sade olan bu internet tarayıcısı rakiplerinin yapabildiği her şeyi yapıyor. Buna ek olarak onların üstüne ek birtakım özellikler ve yetenekleri de bünyesinde barındırıyor.

Opera’yı da bilgisayarınızda ikinci bir internet tarayıcısı olarak tutmanızda fayda var. Opera Turbo özelliği bu tavsiyeyi yapmamızdaki en büyük neden. Opera Turbo, web trafiğinizi sıkıştırıyor, onu Opera’nın sunucuları üzerinden iletiyor. Böylelikle düşük hızlı internet bağlantısının söz konusu olduğu durumlarda internette gezinme hızlarında büyük fark yaratılıyor.

Eğer bir mobil internet bağlantısı kullanıyorsanız, Opera Turbo iletilen veri miktarını da azaltıyor. Trafiğin yeniden yönlendirilmesi internet servis sağlayıcınızın içerik konusunda getirdiği kısıtlamaları da aşmanıza yardımcı oluyor. Bu açıdan da Turbo, kullanışlı bir özellikl sayılır. Opera, bankalar gibi güvenli siteleri kullanıyorsanız, otomatik olarak aradan çekiliyor, böylelikle trafiğiniz özgür biçimde, normal ağ üzerinden iletiliyor, arada Opera’nın sunucuları olmuyor. Böylelikle gizilik ihlâli gibi bir durum da ortaya çıkmıyor.

Ayrıca Opera’da entegre reklam engelleme aracı da bulunuyor. Ana gelir kaynağı reklamlar olan bir yayıncı olarak bu tarz araçları kullanmanız bizi mutlu olmuyor, ancak eğer arzun ederseniz, bunu açık hâle getirebilir ve reklamsız biçimde internette gezinebilirsiniz. Ayrıca pil tasarruf modu sayesinde dizüstü bilgisayarınız şarjda daha uzun süre gidebilir.

Downloaden-2

    Opera indir

4. Microsoft Edge

Windows 10’un varsayılan internet tarayıcısı olan Microsoft Edge, daha eski sürüm işletim sistemlerinde kullanılamıyor. Microsoft, Edge’in daha kullanıcı dostu bir seçenek olduğunu belirtirken, Internet Explorer’ın biraz daha kurumlara hitap eden bir çözüm olduğunun altını çiziyor.

Windows 10’un temelleriyle entegre olması Edge’in en güçlü özelliklerinden bir tanesi. Windows 10’un tablet modunda, modern kullanıcı arayüzü eşliğinde mutlu mesut biçime çalışıyor. Aynı zamanda destekleyen ülkelerde Cortana ile de iyi biçimde çalışıyor. Öte yandan günümüzün web eğilimlerine uyum gösteriyor. ActiveX gibi güvenli olmayan protokolleri desteklemiyor, bunları kullanmak isteyenleri Internet Explorer’a yönlendiriyor.

Bazı yeteneklerden yoksun olsa da, Edge’i kullanmak mükemmel derecede memnun edici bir deneyim sunuyor. Çok hızlı olan ve bunu benchmark test sonuçlarıyla da gösteren internet tarayıcısı, okuma modu sayesinde web sitelerinde gezinmeyi daha hoş hâle getiriyor. Edge’i işletim sisteminin gerisinden soyutlayan Microsoft, Edge’in daha yaşlı kardeşi gibi güvenlik açıklarından muzdarip olmasını da önlüyor.

Microsoft’un Windows 10 kullanıcılarına Edge’i dayatma konusunda çok ısrarlı davranmasını anlamak zor. Mail uygulamasından bağlantılar için Edge varsayılan konumunda. Aynı durum masaüstüne eklenen web site kısayolları için de geçerli.

Downloaden-2

    Microsoft Edge’li Windows 10’u indirin

5. Microsoft Internet Explorer

Microsoft Internet Explorer’ın on yıllar süren hayatı boyunca bazı iniş ve çıkışları oldu. Bir zamanlar pazarın hakimi konumunda bulunan bu yazılım artık en büyük iki rakibinin çok gerisinde bulunuyor. Özellikle Microsoft’un kullanıcılara başka internet tarayıcısını kullanma zorunluluğunun, belirli ülkelerde getirilmesinin ardından Internet Explorer kan kaybetmeye başladı. Ancak ondan daha önemlisi, Microsoft’un emektar tarayıcısı gelişen web teknolojilerine destek verme konusunda rakiplerinin çok gerisinde kaldı.

Internet Explorer 11, kullanıcı alışkanlıkları konusunda geride kalmış olabilir. Ancak, özellikle kurumsal uygulamaları ve kullanım alanlarını desteklemek konusunda en yüksek yeterliliği sergileyen internet tarayıcılarından bir tanesi. Sade kullanıcı arayüzü, yüksek uyumluluğu, gücü dikkat çekerken, benzer sayfalarda Chrome ve Firefox’a göre daha az RAM ve CPU kullanmasıyla da biliniyor.

Tabii ki, bu internet tarayıcı mükemmel değil. Örneğin, Google’ın V8 benchmark testinde bu tarayıcı epey bocalıyor. Ayrıca IE, rakipleri gibi eklentileri ve uzantıları da destekleme konusunda yetenekli değil. Eğer daha fazla özelleştirilmiş ve verimli bir internette gezinme deneyimi istiyorsanız, o hâlde diğer alternatifleri değerlendirmenizde fayda var gibi görünüyor.

Downloaden-2

  Microsoft Internet Explorer indir

6. Safari

Apple’ın iMac, MacBook ve MacBook Pro’larında yüklü olarak gelen Safari, sadece Mac platformunda hizmet veren bir internet tarayıcısı. macOS’in de varsayılan internet tarayıcısı olma özelliğini taşıyor. Eğer bir PC sahibiyseniz, Safari’yi kullanma imkanınız bulunmuyor.

Eğer Mac kullanıcısıysanız, Safari internette gezinmek için size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Sistem kaynaklarını optimum biçimde kullanması, düzenli sekme yapısı, iCloud ile eş zamanlama ve Devamlılık özellikleri sayesinde internette gezintiye iPad veya iPhone gibi mobil cihazlarda devam etme imkanı Safari’nin imkanları arasında yer alıyor. Okuma görünümü de tarayıcının artıları arasında bulunuyor. Okuma Listesi de karşınıza çıkan ilginç yazıları veya haberleri kaydederek sonra okumanıza imkan sağlıyor.

7. Vivaldi

Vivaldi pazara yeni girmiş olarak nitelendirebileceğimiz bir internet tarayıcısı. Kullanıcılara mümkün olduğu kadar kişiselleştirilmiş ve memnun edici bir internette gezinme deneyimi sunmayı amaçlıyor.

Vivaldi’nin tüm yapısı ve tasarımı tamamen sizin istek ve beklentilerinize göre özelleştirilebiliyor. Dahili not alma sistemi var, web sitelerini kenar panelleri olarak sabitleyebilir, bu sırada ana pencerede gezintinize devam edebilirsiniz. Yenilikçi sekme yığınlama teknolojisi de sekmeleri gruplandırmanızı ve bunların yerini toplu olarak değiştirmeyi mümkün kılıyor. Böylelikle fazla kalabalık yaratmadan, birden fazla sayfada düzenli şekilde gezinebilirsiniz.

Vivaldi Chromium tabanlı bir internet tarayıcısı. Yani Chrome Web Store’daki eklentileri yükleyerek tarayıcının yeteneklerini daha da artırabilirsiniz. İstediğiniz eklentiyi seçin ve Chrome’a Ekle seçeneğine tıklatarak bunu tarayıcınıza ekleyin. Bazı eklentiler Vivaldi’de Chrome’da olduğundan daha farklı davranabilir, ancak çoğu mükemmel biçimde çalışacaktır.

Vivaldi, web tarayıcılarına getirilen yenilikçi ve yaratıcı bir yaklaşım niteliğini taşıyor. Sürekli eklenen yeni özelliklerle de gelişmeye devam ediyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde Vivaldi’nin adını daha fazla duyabilirsiniz.

Downloaden-2

    Vivaldi’yi indir


İnternet tarayıcısı karşılaştırması 2019: En iyisi hangisi?

İnternet tarayıcısı seçimi birçok açıdan akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve işletim sistemi seçimine benziyor. Ancak platform veya cihaz kısıtlaması olmadığı için hareket alanınız daha geniş. Üstelik aynı anda birden fazla internet tarayıcısı kullanmanız da mümkün. Yine de, çoğu kullanıcı farklı internet tarayıcılarında bölünmek yerine, tek bir internet tarayıcısı kullanmayı, tüm ayarlarını ve favori sitelerini orada tutmayı tercih edecektir.

En iyi internet tarayıcısı 2019 karşılaştırma konulu dosya yazımızda; Chrome, Firefox, Edge gibi internet tarayıcılarından hangisinin daha iyi olduğuna yakından bakıyoruz. Bu yazı, en iyisini seçme konusunda size yardımcı olacaktır. Tabii ki, son karar size kalmış durumda.
Google Chrome: En iyisi, yaygını, kullanışlısı o, ancak kaynak tüketmekte çok cömert

chrome en iyi internet tarayıcısı 2019

Chrome en kapsamlı ve yaygın internet tarayıcısı. En iyi internet tarayıcısı 2019 karşılaştırmamızda da önde çıkması şaşırtıcı olmuyor.

Özellikler bakımından güçlü oluşu, Google Hesabı ile kolay entegrasyonu, geniş uzantı ekosistemi ve güvenilir mobil uygulamaları sayesinde Chrome, internet tarayıcıları için de kral pozisyonunda bulunuyor. Hatta Chrome, daha da ileri giderek sektör standartlarına uyum göstermeyen bazı reklamları bile engelliyor.

Chrome’un mobil entegrasyon tarafındaki gücü da tartışılmaz. Her büyük platformda mobil uygulaması bulunuyor, mobil uygulamayla masaüstü arasında verileri eş zamanlamak, farklı cihazlar arasında gezintiye kalınan yerden devam etmek çok kolay oluyor. Bunun için bir cihazda Google hesabınızda giriş yapmanız yeterli. Daha sonra tüm yer imleriniz, saklanan verileriniz, yüklü uzantılarınız ve tercihleriniz eş zamanlanıyor. Hatta hangi uzantının aktif durumda olduğu bilgisi de eşleştiriliyor, böylelikle yeni bir cihaza Chrome yüklediğinizde her bir uygulamayı yeniden yüklemenize gerek kalmıyor.

Chrome’un şifre yöneticisi de güçlendirildi. Şifre yöneticisi, bir web sayfasında yeni bir kullanıcı hesabı açarken güçlü şifre önerilerinde bulunuyor. Aynı zamanda kullanıcı adı ve şifrelerini kaydediyor. Adres çubuğu da zengin sonuçlar sunuyor. Böylelikle bir hesaplama işlemini yapma, maç sonucunu öğrenme gibi işler için Chrome’un adres çubuğunu pratil biçimde kullanabilirsiniz. Favori sitelere de daha kolay erişim sağlanıyor.

Chrome internet tarayıcıları içinde en iyisi durumunda. Çoğu web geliştiricisi de web sitelerini ya da web tabanlı uygulamalarını tasarlarken Chrome’u baz alıyor. Bu nedenle web siteleri genel olarak en yüksek performansı Chrome ile gösteriyor. Ancak Chrome’un sistem kaynaklarını tüketmekte oldukça cömert davrandığını belirtmemiz gerekiyor. Bu nedenle Chrome’u kullanırken kullandığınız uzantılara dikkat etmeniz, bunları gözlemlemenizde fayda olacaktır. Tabii ki, bu söylediğimiz Chrome’un masaüstü versiyonu için geçerli.

Mozilla Firefox: İkinci en iyi o

firefox en iyi internet tarayıcısı 2019

Firefox, Chrome’un hemen arkasından gelen ikinci internet tarayıcısı oluyor. Mozilla, son zamanlarda internet tarayıcısını performans açısından fazlasıyla geliştirdi. Firefox Quantum adını verdiği yeni çatısı ve VR odaklı alternatif internet tarayıcısı Firefox Reality ile de geleceğe yatırım yapıyor. Mozilla Firefox, sade ve modern arayüzüyle verdiği his bakımından Chrome’u aratmıyor.

Mozilla, Firefox’un yapısını değiştirirken perde arkasında birçok değişiklik gerçekleştirdi. Firefox Quantum, işlemcilerin birden fazla çekirdeğinden yararlanarak rakiplerinin yapmadığını yapma yoluna girişti. Belki bu durum normal internette gezinme alışkanlıklarında bir değişiklik yaratmayabilir. Ancak gelecekte Quantum’un yararlarını daha fazla biçimde görmeniz mümkün olabilir. İşlemciler daha da hızlandıkça Firefox Quantum’un farkı da daha açık biçimde ortaya çıkacaktır.

Firefox’un da Chrome gibi geniş bir uzantı kütüphanesi mevcut. Aynı zamanda kullanıcı arayüzü de özelleştirilebiliyor. Bu arada Firefox Mobile uygulaması da masaüstündeki gezintiyi mobile taşıyor ya da tersini gerçekleştiriyor. Firefox Mobile mobil internet tarayıcısının kalbinde de Quantum var. Bu nedenle oldukça hızlı ve düzenli bir mobilde gezinti deneyimi sunuyor. Firefox uygulamaları arasında da senkronizasyon mevcut, ancak bunun için bir Firefox kullanıcı hesabı açmanız gerekiyor.

Firefox’un sunduğu uzantı desteği ve kullanışlılık Chrome kadar geniş olmayabilir. Ancak Chrome’u yüksek sistem kaynağı tüketimi nedeniyle bırakmak isteyenler için Firefox’u, başvurulabilecek ilk alternatif olarak işaret edebiliriz.

Opera: Chrome’dan kaçanlar için çekici bir alternatif

opera en iyi internet tarayıcısı 2019

Opera, Chrome ile birçok açıdan ortak noktaya sahip bir internet tarayıcısı. Her iki internet tarayıcısı da Google’ın Chromium motoru üzerinde inşa edilmiş. Sonuç olarak çok benzer bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Her ikisi de hibrit adres ve arama çubuğuna sahip. Aynı zamanda her ikisi de hızlı çalışıyor.

Ne var ki, çeşitli farklılıklar da mevcut. Örneğin Opera’nın birtakım dahili özellikleri fark yaratıyor. Chrome daha çok uzantı ekosistemine güvenirken, Opera ise internet tarayıcısına yerleştirilmiş dahili özelliklere bağlı bir deneyim sunuyor. Web sitelerini tahmine dayalı biçimde önceden yükleme yeteneği ve arama sonuçlarını kendi pencerelerinde yalıtılmış biçimde tutan Anında Arama özelliği işe yarıyor.


Öte yandan Chrome uzantılarını Chrome Web Mağazası üzerinden Opera’ya yükleme imkanı da bulunuyor. Yani, Chrome’dan alıştığınız uzantıları Opera’da da kullanabilirsiniz. Üstelik bunları arayıp bulmak da Google’ın internet tarayıcısındaki kadar kolay olacaktır. Chrome’un geniş uzantı yelpazesi sizin için önemliyse, Opera sizin için çekici bir alternatif olacak demektir. Bunlara ek olarak, son zamanlarda yapılan iyileştirmelerle Opera, web sayfalarında hızlı gezinti yapmak için tercih edilebilecek en iyi internet tarayıcısı konumuna geldi.

Opera’da web sayfalarını sonradan okumak için kaydetmeyi sağlayan “Stash” özelliği de bulunuyor. Pocket veya Evernote gibi hesaplarla uğraşmadan, ilginizi çeken yazıları, haberleri daha sonra okumak amacıyla saklayabilirsiniz. Aynı zamanda Opera’da en çok ziyaret ettiğiniz sitelere hızlıca erişmenize olanak sağlayan bir hızlı erişim menüsü de bulunuyor. Chrome da aynı işlevi yeni açılan sekme sayfasında sunuyor.

Opera, kendine has görünüme ve deneyime sahip, Firefox ve Chrome’un en iyi bazı özelliklerini birleştiriyor. Performans tarafında Chrome’dan da biraz daha önde olduğunu söyleyebiliriz.

Microsoft Edge: Windows kullanıcıları ona mahkûm değil

microsoft edge en iyi internet tarayıcısı 2019

Microsoft Edge, Windows 10 ile birlikte gelen bir internet tarayıcısı. Internet Explorer 11’in yerine varsayılan internet tarayıcısı olan Edge; daha yumuşak hatları, daha az ikonu, düzgün görünümlü ve daha işlevsel araç çubuğuyla Internet Explorer’ın dağınık havasını dağıtıyor. Adres çubuğu ekranın bir ucundan bir ucuna uzanıyor. PDF yetenekleri, Windows Mağaza ile bağlanmış e-kitap okuyucusu desteği, Windows Ink desteği, okuyucu görünümü ve Cortana entegrasyonu da Edge’in sundukları arasında bulunuyor.

Ne var ki, Edge geliştirici desteği konusunda diğer tarayıcılarının gerisinde yer alıyor. Microsoft Edge’i tasarlamaya başladığında kendi tarayıcı motoru EdgeHTML’i geliştirmişti. Ancak yakın zamanda Chrome’un da temel aldığı Chromium’a geçiş yapacağını açıkladı. Yenilenen Edge geldiğinde, web siteleri daha iyi performans gösterebilir, yazılar ve grafikler daha iyi görüntülenebilir. Şu an için Edge’i tercih edenleri görsel açıdan biraz daha eksik bir deneyim bekliyor.

Yine de, Edge’i tercih edenler için Microsoft’un sunduğu birtakım entegrasyon imkanları mevcut. Eğer Edge’in iOS veya Android versiyonlarını yüklerseniz, sık kullanılan siteleri veya şifreleri diğer cihazlarınızdaki Edge internet tarayıcılarıyla eş zamanlı tutabilirsiniz.
Vivaldi: Şu an emekliyor, ancak gelecekte bir Opera olabilir

vivaldi

Vivaldi daha kurulum aşamasında size nasıl bir internet tarayıcısı deneyimi istediğinizi soruyor. Bu nedenle her bir kullanıcı için Vivaldi, farklı nitelikler taşıyor. Sekmelerinizin ve adres çubuğunuzun nerede olacağını, sekmelerin sayfanın tepesinde mi, yoksa ayrı bir kenar panelinde mi tutulacağı, tüm bunlar seçiminize kalmış. Bu internet tarayıcısı sıfırdan, eşsiz bir kullanıcı deneyimi sunmak amacıyla tasarlanmış. Yakın zamanda gelen Vivaldi 2.0 sürümüyle birlikte özelleştirme seçenekleri arttı, bunlara erişim daha da kolaylaştı.

Vivaldi’nin mükemmelliği özelleştirilebilir olmasında saklı. Birbirinden farklı tarayıcı temaları arasında seçim yapabilirsiniz. Aynı zamanda gizlilik odaklı bazı özellikler de mevcut. DuckDuckGo iş birliğiyle geliştirilmiş, gizli göz atma moduna özel arama çubuğu bunlar arasında yer alıyor. Aynı zamanda güçlü sekme yönetimi, Web Panelleri gibi genişletmelerle daha akıllı web’de gezinti deneyimi de Vivaldi’nin kaydettiği aşamalar arasında yer alıyor.

Vivaldi’de de farklı cihazlar arasında senkronizasyon mevcut. Bu şu anda hâlâ masaüstüyle sınırlı. Yine de, Vivaldi Sync özelliği sayesinde yer imlerini, hızlı erişilen web sitelerini, otomatik doldurma bilgilerini, tarayıcı geçmişini, uzantılarını ve notları platformlar arasında taşımak mümkün. Vivaldi; Windows 10, MacOS ve Linux ile şu anda sadece masaüstüyle sınırlı. Aynı zamanda Windows’un tam sürümünü çalıştıran tabletlerde de kullanılabiliyor. Mobil cihazlarıyla internette sık gezinenler için Vivaldi, şu anda pek uygun bir seçenek değil gibi görünüyor.

Safari: Mac kullanıcıları için en güvenli seçeneklerden biri

safari

Safari’yi sadece macOS yüklü sistemlerde kullanabilirsiniz. Bu nedenle Windows veya Linux kullanıcıları için Safari bir seçenek değil. Ancak Mac kullanıyorsanız, başka internet tarayıcılarını yüklemek yerine, Apple’ın sizin için sunduğu varsayılan internet tarayıcısını kullanmaya devam edebilirsiniz.

Safari, güçlü gizlilik ve güvenlik özellikleri, hızı, okuma modu ve benzeri kullanışlı özellikleriyle internette gezinmeyi sıkıntısız hâle getiriyor. Uzantı desteği Chrome veya Firefox kadar geniş değil, yine de çeşitli servisler ve web siteleri Safari uzantıları için de destek sunuyor. Safari iCloud ile entegre biçimde çalışıyor. Bu sayede iPhone veya iPad kullanıcıları yer imlerini, tarayıcı geçmişlerini, otomatik tamamlama bilgilerini iOS ve macOS cihazları arasında eş zamanlayabiliyor.





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)