Thread Rating:
  • 3 Vote(s) - 4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fındık Nedir? | Fındığın Faydaları Nelerdir? | Fındık Hakkında Bilgiler
#1
Oku-1 
   

Fındık Nedir? | Fındığın Faydaları Nelerdir? | Fındık Hakkında Bilgiler

Fındık, huşgiller (Betulaceae) familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adı.

Morfolojik özellikleri

Basit, yuvarlak, yapraklarının kenarları çift dişli, ucu sivridir. Çiçekler yapraklardan hemen önce ilkbaharda açar. Bir evciklidir. Erkek çiçekler kedicik şeklinde 5–12 cm uzunluğunda sarı renklidir. Dişi çiçekler çok küçüktür, kış boyunca tomurcuklarda gizlenir, 1 – 3 mm uzunluğunda kırmızı renklidir. Nuks meyve 1-2-3 cm uzunluğunda 1–2 cm çapındadır, kabuğun etrafını tamamen veya kısmen kuşatan bir kadehcik bulunur. Kadehciğin şekil ve yapısı fındık türlerinin teşhisinde önemlidir.

Boyu en fazla 5 metre, ortalama boyu 3 metre, yazın yapraklı ve kış aylarında yaprak döken bir ağaçtır. Basit yapraklı ve yaprak kenarları çift dişlidir.

Sürgünler: bir önceki yılın sürgünleri kahverengi olurken, yeni sürgünleri sarı ila gri arasında renge sahiptir.

Çiçeklenme zamanı Türkiye'de Mart - Nisan ayları, Çiçek rengi: Sarı tonlarında Çiçek süresi: Mayıs sonuna kadardır.

Yaşama elverişli en düşük rakım 10 metre üzeri, bilinen en yüksek rakımı 1600 metredir.

Türkiye'de yaşadığı şehirler: Adana, Afyonkarahisar, Artvin, Bartın, Balıkesir, Bitlis, Düzce, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, İstanbul, Kastamonu, Kırklareli, Kütahya, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Sinop, Tokat, Trabzon, Tunceli, Zonguldak.

Türler

    Amerika fındığı (Corylus americana)
    Adi fındık (Corylus avellana)
    California fındığı (Corylus californica)
    Çin fındığı (Corylus chinensis)
    Kafkas fındığı (Corylus colchica)
    Ağaç fındığı (Corylus colurna)
    Gagalı fındık (Corylus cornuta)
    Farges fındığı (Corylus fargesii)
    Himalaya fındığı (Corylus ferox)
        Corylus ferox var. ferox
        Corylus ferox var. tibetica
    Asya fındığı (Corylus heterophylla)
        Corylus heterophylla var. heterophylla
        Corylus heterophylla var. sutchuenensis
        Corylus heterophylla var. thunbergii
    Lambert fındığı (Corylus maxima)
    Yunnan fındığı (Corylus yunnanensis)
    Jacquemont fındığı (Corylus jacquemontii)
    Japon fındığı (Corylus sieboldiana)
        Corylus sieboldiana var. brevirostris
        Corylus sieboldiana var. mandshurica
        Corylus sieboldiana var. sieboldiana
    Wang fındığı (Corylus wangii)
    Corylus × colurnoides (C. avellana × C. colurna'nın melezi)
    Corylus × vilmorinii (C. avellana × C. chinensis'nin melezi)

Yetişme koşulları

Kışların ılık geçtiği nemli ve humuslu toprağı sever. Yıllık 1000–2000 mm kadar yağış ister.

Fındık, ülkemizde pek çok yerde yetiştiriciliği yapılan ve çok geniş kullanım alanına sahip olan bir atıştırmalıktır. Kuruyemiş olarak tüketilebildiği gibi çikolata başta olmak üzere pek çok gıdanın görünmez kahramanı olarak ön plana çıkar. Fındık nedir? Sorusunun cevabına gelecek olursak, ülkemiz ve dünya açısından son derece önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bir atıştırmalıktan çok daha öte pek çok kültürün ayrılmaz bir parçası olarak fındık ismini anmak yanlış olmayacaktır. Dünyanın En Lezzetli Fındıkları Daha öncede belirttiğimiz üzere dünyanın en lezzetli fındığı Doğru Karadeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Bu bilgiden hareketle dünyanın en lezzetli atıştırmalığını size ulaştırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Ülkemizde çoğunluğu Giresun – Ordu ve Trabzon illerinde olmak üzere Sakarya, Bartın ve Zonguldak illerinde de üretimi yapılmaktadır. Dünya bazında düşünecek olursak hem üretim hem de kalite bakımından Türk fındıklarına rakip bir fındıktan bahsetmek neredeyse imkansızdır. Fındığın Faydaları Hakkında Günümüzde doğrudan tüketilen fındığın; enerji kaynağı olması, bedensel yorgunluğu gidermesi gibi pek çok faydasından bahsedilebilmektedir. Aynı zamanda fındık, kalp damar sağlığı bakımından bulunmaz bir yardımcıdır. Kolesterolü düşürür ve kalp ritmini düzenli hale getirir. Son zamanlarda beyin ve kalp sağlığı için anne adaylarına fındık tüketmesi tavsiye edilmektedir. Varislere iyi gelmesi, cilt sağlığını desteklemesi nedeniyle de E vitamini kaynağı olan fındık el ve yüz kremi olarak pek çok kozmetik ürünün içerisinde de bizlere merhaba demektedir. Fındığın İçeriğinde Neler Var E vitamini başta olmak üzere vitamin ve mineraller bulunan fındıkta, protein ve karbonhidrat bakımından da zenginlikten bahsedilebilir. Pek çok gıdanın günlük alınması gereken miktarı tek başına karşıladığını da söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki fındık yağının bitkisel yağların hemen arkasından en sağlıklı yağ olarak anıldığını da söyleyebiliriz. Günde Ne Kadar Fındık Yemeliyiz Aslına bakarsanız sadece E vitamini ihtiyacının karşılanması için bile fındık yemek yeterli bir sebep olacaktır. E vitaminin faydaları hakkında başlı başına kitaplar yazılırken bizim için kalp ve cilt sağlığı konusunda ön plana çıktığını belirtmek yanlış olmayacaktır. Günlük ortalama otuz gram kadar fındık tüketimi, ihtiyacınız olan E vitaminin tamamının karşılanması açısından yeterli olacaktır.

Fındığın faydaları

Fındık, corylus cinsine ait bir ağaç türü olan fındık ağacının meyvesidir. Bilimsel adı Corylus avellana olan fındık çoğunlukla Türkiye, ABD, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde yetiştirilir. Fındık genellikle çiğ, kavrulmuş veya işlenmiş şekillerde bulunur. Taze fındık, mevsiminde kabukları açılarak çiğ olarak tüketilebilir veya çeşitli tariflerde kullanılabilir. Fındığın hafif tatlımsı bir tadı ve yağlı bir dokusu vardır. Birçok tatlı, çikolata, pasta, kek, kurabiye gibi yiyeceklerin yapımında veya salata, pilav, soslar ve diğer farklı yemek tariflerinde de kullanılabilir. 

Fındık yararları incelendiğinde sağlık açısından da birçok durumda kullanılabileceğini söylemek mümkün olabilir. İşte fındığın sağlık yararlarından bazıları!

Kalp Sağlığının Desteklenmesi

Fındık, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir ve tekli doymamış yağ asitleri içerir. Bu yağlar, kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Fındık tüketimi ile kolesterol seviyelerini dengeleyerek kardiyovasküler hastalıkların görülme riskini azaltılabilir. Fındık ayrıca, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan yüksek miktarda fenolik bileşik içerir.

Kanser Riskinin Önlenmesi

Fındık, kanser riskini önlemeye yardımcı olabilecek önemli bir antioksidan kaynağı olan proantosiyanidin içerir. Fındığın içinde bulunan diğer antioksidanlardan olan manganez süperoksit dismutaz, vücutta oksidatif stresle savaşarak kanser riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Fındıkta bulunan E vitamini ise antioksidan özellikleri ile kansere sebep olan hasarlı hücrelerin yok edilmesinde faydalı olabilir.

İltihabın Azaltılması

Düzenli fındık tüketmek iltihap belirteçlerinin etkilerini azaltabilir. Fındık, anti-inflamatuar özelliklere sahip polifenolik bileşikleri içerir. Bu bileşikler, vücuttaki inflamasyonu azaltarak inflamasyonla ilişkili hastalıkların riskini düşürebilir.

Yüksek Kan Şekerinin Dengelenmesi

Fındık, başta oleik asit olmak üzere, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilecek çeşitli bileşenler içerir. Bu kombinasyonlar, tokluk hissini artırabilir ve açlık süresini uzatabilir.

Sindirim Sağlığı

Fındık, lif açısından zengin bir besin maddesidir. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olarak kabızlığı önler ve bağırsak sağlığını korur.

Üreme Sağlığı

Fındık, içerdiği omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar, protein, çinko ve E vitamini gibi besin maddeleri sayesinde sperm sayısının artırılması bakımından faydalı olabilir. Tek başına fındık tüketiminin, sperm sayısını belirgin şekilde artırdığına dair bilimsel bir kanıt bulunmamakla birlikte, yapılan bazı çalışmalar fındığın sperm üretimi ve hareketliliği için yararlı olabileceğini bildirmiştir.

Kavrulmuş Fındık Faydaları Nelerdir?

Fındık tüketirken çoğunluklu olarak tercih edilen seçenekler arasında kavrulmuş hali yer alabilir. Kavrulmuş fındık, kabuğundan çıkarıldıktan sonra genellikle fırında veya tavada kızartılarak kuru ısıtma yöntemiyle elde edilir ve çiğ haliyle benzer oranlarda besin değerleri içerir. 

Genel olarak kavrulmuş fındığın bazı faydaları şunlardır:

    Gevrek ve kıtır yapısıyla gelişmiş lezzette bulunması
    Kolay sindirilebilir bir formda olması
    Salmonella ve E. coli gibi zararlı bakterilere karşı koruma sağlaması
    Omega 3-6 gibi yağ asitleri bakımından zengin olması
    E vitamini ve manganez gibi vitamin-mineraller açısından zengin olması

Kavrulmuş fındığın yukarıda bahsedilen faydalarının dışında, çiğ haline oranla daha fazla yağ ve kalori içerdiği unutmamalıdır. Bu nedenle yüksek kalori ve yağ içeriği dikkate alınmalı ve tüketimi kontrollü bir şekilde olmalıdır.

Fındığın Cilde Faydaları Nelerdir?

Fındıktan soğuk presleme yöntemiyle elde edilen yağı, cilde çeşitli faydalar sağlayabilir. Fındık yağı cilde doğrudan veya cilt bakım ürünleri içinde kullanılır. Fındık yağının cilde olan faydalarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

    Ciltte nemlendirici etkiler sağlayabilir ve yaşlanma belirtilerini azaltabilir.
    Antioksidan etkisi sayesinde yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.
    Saçı besler, nemlendirir ve saç derisindeki kuruluğu azaltabilir. Aynı zamanda, saçın parlaklığını ve sağlığını artırabilir.
    Hiperpigmentasyonun azalmasına yardımcı olabilir.
    Cildi, güneşin zararları etkilerinden korumaya yardımcı olabilir.
    Yara izlerinin iyileşmesine katkı sağlayabilir.

Fındık yağını ciltte kullanmadan önce, özellikle hassas ciltlerde veya alerjik reaksiyonlara yatkın olanlarda, küçük bir bölgede test yapması önerilir.

Fındık Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur mu?

Fındık sağlıklı yağlar, lif, protein ve diğer besin öğeleri açısından zengindir. Bu besin öğeleri, tokluk hissini artırabilir ve açlık hissini azaltabilir. Yüksek lif içeriği de sindirimi yavaşlatarak daha uzun süre tok kalmaya yardımcı olabilir. Dolayısıyla fındık tüketimi, düzenli bir şekilde atıştırmalık olarak tercih edildiğinde, tokluk hissi yaratmaya  yardımcı olabilir.

Fındık yüksek kalori içerir ve kilo vermek için tek başına tüketimi yeterli değildir. Bu nedenle, kilo vermek için bir beslenme uzmanı veya diyetisyenle çalışarak kişiye özel bir plan oluşturması önerilir.

Fındıkta Hangi Vitaminler Bulunur?

Fındık, çeşitli vitaminler içeren besleyici bir gıdadır. Fındıkta hangi vitamin var? sorusunun cevaplarından bazıları şunlardır:

    E vitamini
    B1 vitamini
    B6 vitamini
    Bakır
    Magnezyum
    Manganez
    Folik asit
    Fosfat
    Çinko
    Potasyum

Belirtilen bu vitaminler, vücut fonksiyonlarını desteklenmesi ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Fındık, bu vitaminleri içerdiğinden beslenme açısından zengin bir kaynak olarak kabul edilebilir.

Fındığın Besin Değerleri

Fındık, kolesterol içermeyen sağlıklı yağ asitleri bulunan ve günlük alınması gereken birçok besin değerini bulunduran bir kuruyemiştir. Ortalama olarak 50 gram fındığın içerisinde bulunan besin değerleri şunlardır:

    Kalori: 314 gram
    Yağ: 30.4 gram
    Kolesterol: 0 miligram
    Sodyum: 0 miligram
    Karbonhidratlar: 8.35 gram
    Lif: 4.85 gram
    Şeker: 2.71 gram
    Protein: 7.5 gram

Fındık, zengin besin değerinin yanı sıra yüksek kalorili bir gıdadır, bu nedenle tüketilen porsiyon miktarına dikkat etmek gerekir.

Fındık Nasıl Tüketilir?

Fındığın en yaygın tüketim şekli, kabuğunun kırılıp çiğ olarak yenilmesidir. Bununla birlikte, kavrulmuş, soslu veya dövülmüş şekillerde de tüketilebilir. Genel olarak fındığın tüketim şekillerinden bazıları şöyledir:

    Çiğ olarak: Fındık, kabuğunu kırarak doğal halinde çiğ olarak tüketilebilir. Taze fındık mevsiminde bu şekilde tüketmek en lezzetli tercihlerden biri olabilir.
    Kavrulmuş fındık: Kavrulmuş fındık, fırında veya tavada kızartılarak hazırlanır. Kavrulmuş fındık daha yoğun bir aromaya ve kıtırlığa sahiptir ve atıştırmalık olarak tek başına veya diğer kuruyemişlerle birlikte tüketilebilir.
    Fındık ezmesi: Fındık ezmesi, fındık çekirdeklerinin öğütülerek püre haline getirilmesiyle elde edilir. Fındık ezmesi kahvaltılarda, tatlı veya tuzlu tariflerde kullanılabilir.
    Yağ olarak: Fındık yağı, fındık çekirdeklerinin preslenmesi ile elde edilir. Yemeklerde veya salatalarda lezzet verici olarak kullanılabilir. Fındık yağı, cilt ve saç bakımında da besleyici olarak kullanılabilir.
    Yemek ve tatlılarda: Fındık, çeşitli yemek ve tatlılarda kullanılabilir. Salatalara, pilavlara, makarnalara veya yemeklere eklenebilir. Ayrıca kekler, kurabiyeler, çikolatalar ve tatlılar için de harika bir lezzet ve dokuya sahiptir.

Fındık Alerji Yapar mı?

Fındık, vücudun bağışıklık sisteminin fındık proteinlerine aşırı reaksiyon göstermesi durumunda ortaya çıkan alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Fındık alerjisi olan kişiler, ürünü tükettiklerinde veya fındık içeren bir ürün yediklerinde alerjik semptomlar ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar, hafif burun akıntısından şok gibi hayatı tehdit eden boyutlara varabilir. Alerjik durumlar en sık çocuklarda görülür ve genellikle ömür boyu sürer. 

Fındık alerjisinin bazı semptomları şunlardır:

    Öksürük
    Karın ağrısı
    Mide bulantısı
    Hapşırma
    İshal
    Özellikle yüz ve ağız çevresinde olan kaşıntı ve kızarıklık
    Şiş veya sulu gözler
    Dudak şişmesi
    Hırıltılı nefes
    Boğaz şişmesi
    Yutma güçlüğü
    Kurdeşen
    Baygın hissetmek

Fındık alerjisi ciddi olabilir ve ani, şiddetli reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle fındık alerjisi olan kişilerin bir sağlık uzmanına danışarak, gerekli acil tedbirleri öğrenmeleri önemlidir.

Fındığın Faydaları

Tam bir sağlık deposu olan fındık, beyin sağlığından mutluluk hormonlarına, diyabet riskini azaltmasından kanserden korumaya dek çok önemli faydalar sağlar. Lezzetinin yanı sıra yapısında bol miktarda lif barındırır. Protein, karbonhidrat, antioksidanlar, B riboflavin, tiamin, niasin, piridoksin ve pantotenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, folat, çinko, potasyum, demir ve manganez gibi mineralleriyle sağlığımız açısından adeta bir hazine. Fındığın çiğ olarak tüketilmesi durumunda besin değerlerinden çok daha fazla faydalanabiliriz.

Kavrulmuş Fındık Zararlı mıdır?

Fındığın kavrulma süresinin uzaması fındıkta besin kayıplarına sebep olurken, fındığın içerisindeki sağlıklı yağların hasar görmesine ve okside olmasına sebep olarak hücrelerimize zarar verebilecek serbest radikallerin oluşmasına sebep olabilir. Kavrulmamışı, kavrulmuşa oranla iki kat fazla antioksidan içerir. Bu nedenle alırken çiğ (kavrulmamış) olmasına özen gösterin. Çiğ fındığın yararları…

Bağışıklığınız İçin Çiğ Fındık

Fındık yağı E vitamini açısından zengin bir kaynak. E vitamini, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek anemi riskini azaltır. Doğru kan dolaşımı, ateş, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkların oluşma riskini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

Çelik Gibi Sinirler

İçerdiği besin öğeleriyle tam bir sağlık deposu olan fındık, B6 vitamini açısından da zengin. B6 vitamini; elektrik sinyallerinin hızını ve verimliliğini artıran ve sinir sisteminin düzgün şekilde çalışmasını sağlayan, sinirin kılıfı olan miyelinin yaratılması için gerekli bir vitamin olarak bilinir. Ayrıca sinir sistemimizin sağlıklı bir şekilde işlev gösterebilmesi için seratonin, melatonin ve epinefrin gibi hormonların salgılanması B6 vitamininin desteği ile olur.

Beyin Sağlığını Destekler

Fındıkta, protonosiyanidinler, kersetin ve kaemferol gibi fitopkimyasal maddeler bulunur. Bu proantosiyaninler ‘flavonoidler’ olarak adlandırılan bir gruba ait. Flavonoidler beyin sağlığını destekleyebilir. Ayrıca triptofan ve izolosin aminoasitlerinden zengin olduğundan zihinsel ve psikolojik olarak kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar.

Fazla Fındık Tüketmek Zararlı mıdır?

Fındığın gereğinden fazla tüketimi, tam tersi etki yaparak kilo artışına yol açar. Çünkü enerjisi oldukça yüksek. Fındıktaki protein, lif ve yüksek yağ kompozisyonu, tokluk hissini artırır, bu da aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşı korur.

Fındığın Besin Değerleri ve Kalorisi

1 avucu yaklaşık 25 grama, o da 150 kaloriye denk gelir. Porsiyon miktarına dikkat etmek önemli. 1 porsiyon 6-7 adet çiğ fındığa denk gelir.

Diyabetiniz Varsa Çiğ Fındık Tüketin

American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan 2015 çalışmasında, diyabetlilerde düzenli olarak fındık tüketimi olduğunda daha güçlü bir etki sağladığı, diyabetik olmayanlara göre daha düşük kan yağlarına sahip olduğu görülüyor. Diyabetliler günlük diyetlerine fındık eklediklerinde glukoz intoleransında iyileştirme olur.

Bir Avuç Fındık Kalbi Nasıl Korur?

Kalp sağlığını koruyan sağlıklı yağlar içerir. Oleik asit için iyi bir kaynak ki oleik asit kötü kolesterol (LDL) seviyesinin düşürülmesine yardımcı olurken, vücutta iyi kolesterolün (HDL) seviyesini yükseltmeye fayda sağlar. Düzenli fındık tüketimi kolesterolü yüzde 27 oranında düşürür. Bilimsel çalışmalar, düzenli olarak tüketen kişilerin kalp krizinden dolayı ölüm riskini oldukça azalttığını gösteriyor. Aynı zamanda demir, bakır, selenyum, magnezyum, potasyum, fosfor, çinko gibi minerallerin doğal kaynağı olduğu için kalp sağlığını korur.

Fındık Güçlü Bir Magnezyum Deposu

Magnezyum, vücuda giren ve çıkan kalsiyum miktarının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Doğru miktarda kalsiyum kas kasılmalarını oluşturur ve kasların ihtiyaç duyulmadığında dinlenmelerine izin verir. Magnezyum, bu sayede kas gerginliğini azaltır ve kas yorgunluğunu, spazmı, kramp ve ağrıları önlemek için mücadele eder. Yüksek magnezyum seviyeleri aynı zamanda kas gücünü artırmaya yardımcı olur.

Cildin Genç Kalmasını Sağlar

Fındıkta bulunan antioksidanlar, cildinize zarar verebilecek serbest radikallerle mücadele ederek, cildin daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Aynı zamanda UVA/UVB ışınlarının neden olduğu deri kanserinden cildi korur. Antioksidanlarla birlikte flavanoidler cilt hücrelerinin dejenerasyonunu uyarır. E vitamininin de desteğiyle ölü hücreleri ortadan kaldırarak daha sağlıklı ve daha genç görünümlü bir cilt sağlar.

Kanser Riskine Karşı Fındık Tüketin

Kanserli hücrelerin gelişimine neden olan faktörleri ortadan kaldırdığı düşünülen fındık, aynı zamanda vücuttaki kötü niyetli hücreleri yok etmeye yardımcı olarak kanser olasılığını azaltır. Fındıkta bulunan bir bileşik olan beta-sitosterol meme ve prostat kanseri riskini azaltır.

Lifli Yapısı Bağırsakları Mutlu Eder

Fındıktaki yüksek lif içeriği, bağırsak sağlığı için oldukça yararlı bir rol üstlenir. Yüksek lif tüketimi bağırsak hareketlerini aktif hale getirip, sindirim sisteminin işini kolaylaştırdığından, günlük yeterli miktarlarda çiğ fındık tüketimi kabızlığın tedavisinde kullanılabilir.

Fındığın besin değeri

Fındık, protein, lif, fitokimyasal ve doymamış yağ asitleri içermektedir. Aynı zamanda kalsiyum, selenyum, magnezyum gibi mikro besinler barındırır. 100 gr fındığın besin değeri şu şekilde sıralanabilir:

    Kalori: 628
    Yağ: 61 gr
    Karbonhidrat: 17gr
    Diyet lifi: 9,7 gr
    Şeker: 4,3 gr
    Protein: 50 gr
    Demir: 4,7 mg
    Kalsiyum: 114 mg
    Potasyum: 680 mg
    Magnezyum: 163 mg
    Fosfor: 290 mg
    Selenyum: 2,4 mg
    Çinko: 2,45 mg
    C vitamini: 6,3 mg
    E Vitamini: 15,03 mg
    K vitamini: 14,2 mcg

Fındık Zararları Nelerdir?

Her şeyde olduğu gibi fındık tüketiminde de ölçülü olmak gerekir:

    Yaşken aşırı miktarda tüketilen fındık ishale neden olur.
    Alerjik reaksiyonlara ve fındığın raf ömrüne dikkat edilmesi önemlidir. Bu durumlarda deride döküntü, kızarıklık oluşturabilir.
    Günde bir avuçtan fazla yenen fındık, solunum yolları şikâyetlerinde artışa ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir.
    Aşırı tüketilen fındığın ürtiker ve egzama gibi problemlere de sebep olması muhtemeldir.
    Fındık yerken mutlaka ölçülü ve taze tüketmek önemlidir. Fındık alerjisi olanların kesinlikle uzak durması gerekir.

Türkiye'de fındığın en önemli zararlıları olarak, karamuk oluşturup fındığın iç bağlamamasına ya da lekeli olmasına sebep olarak ekonomik zararı dokunan iki böcek türü vardır: Yarım kanatlılar takımından fındık yeşil kokarcası (Palomena prasina) ile kın kanatlılar takımından Fındık kurdu (Curculio nucum). Ayrıca Balaninus nucum da önemli bir fındık zararlısı olarak bilinmektedir. Bu konuda 1915'te bir Osmanlı Ermeni ziraatçisi olan Antreasyan'ın önemli çalışmaları bulunmaktadır.[1]


Fındık Kilo Aldırır Mı? Zayıflatır Mı?

Aşırı yağlı bir yemiş olması nedeni ile fındık kilo aldırır. Fakat bu durum kullanımına göre de değişebilir. Diyet listesinde bulunan günlük ihtiyaçları karşılayacak kadar tüketilen fındık zayıflamaya yardımcı olurken aşırısı obeziteye neden olabilir. Bu nedenle fındık kalori hesabı yapılarak tüketilmesi halinde kişiyi zayıflatır veya kilo aldırır. Özellikle kahvaltılarda tüketilen fındık ezmesi veya fındıklı çikolata gibi besinler kişiye kilo aldıran değerler taşır.

Lezzetini Fındık ile Taçlandıran 12 Değişik Tarif

Çiğ fındık faydaları yanında mutfakta da harikalar yaratan tatların da sahibidir. Pek çok lezzetli tarifi daha faydalı kılan fındık sayesinde değişik tatlar yakalayabilirsiniz.

1) Muhteşem Lezzetli Fındıklı Kurabiye

Hem sunum hem de lezzet olarak farklı bir yerde olan fındıklı kurabiye tarifi ile misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz. Görünümü ile bisküviyi andıran lezzetli kurabiyeleri çocukların çok seveceği de kesin. Fındıklı Kurabiye

2) Saraylara Layık Fındıkzade Tatlısı

Tatlı zevkini sonuna kadar hissedebileceğiniz fındıkzade tatlısı ile misafirlerinize muhteşem bir ziyafet verebilirsiniz. Görsel olarak da hayli dikkat çekici olan tatlı, akşam sefalarının vazgeçilmezlerinden olabilir. Fındıkzade Tatlısı

3) Bol Vitaminli Fındıklı Pamuk Kek

Yüksek besin değerleri içeren fındıklı pamuk keki çocukların beslenme çantası için de, arkadaşlarınızla yapacağınız günler için de düşünebilirsiniz. Hem özenli görünümü hem de lezzeti ile kek sevmeyenleri dahi kendine çekebilir. Fındıklı Pamuk Kek

4) Az Malzeme ile Fındıklı Çiçek Kurabiye

Her evde bulunan ve az malzeme ile hazırlanan fındıklı çiçek kurabiye, davetsiz misafirleriniz için iyi bir ikramlık olabilir. Fındıklı Çiçek Kurabiye

5) Enerji Veren Kolay Fındık Pare Yapımı

Tatlı sevenler için oldukça pratik bir tarif olabilecek kolay fındık pare sayesinde muhteşem bir lezzete kavuşabilirsiniz. Fındık Pare

6) Harika Bir Fındık Ezmeli Katmer Çörek

Mayalı lezzetlerden vazgeçemeyenlerin en fındıklı tarifi olan fındık ezmeli tarif ile kolay kolay bayatlamayan bir çörek sahibi olabilirsiniz. Fındık Ezmeli Katmer Çörek

7) Pratik Tahinli Fındıklı Un Kurabiyesi

Kurabiye seven herkesin beğeneceği bir tarif olan tahinli fındıklı un kurabiyesi klasik un kurabiyesinden sıkılanlar için güzel bir çözüm olabilir. Tahinli Fındıklı Un Kurabiyesi

8) Lezzetli ve Kolay Fındıklı Kurabiye

Özellikle az malzeme ile hazırlanan kolay kurabiyeyi kavanozda saklayarak tüm hafta boyunca tüketebilirsiniz. Hem atıştırmalık hem de ikramlık olarak lezzetli bir seçenek olarak deneyebilirsiniz. Fındıklı Kurabiye

9) Fındıklı Hindistan Cevizli Pudingli Pamuk Kek ile Farklı Bir Lezzet

Özellikle yumuşacık kek sevenler için çok iyi bir tarif olan fındıklı, Hindistan cevizli kek tarifi, besleyici ve enerji verici olması ile farklı bir lezzet olma özelliği gösterir. Fındıklı Hindistan Cevizli Pudingli Pamuk Kek

10) Muhteşem Elmalı Fındıklı Sandviç Kurabiye

Elma sevenlerin muhakkak kullandığı fındık ile hazırlanan sandviç kurabiyeyi misafirlerinize özenle yapabilirsiniz. Elmalı Fındıklı Sandviç Kurabiye

11) Şerbetli Tek Lokmalık Fındıklı Rulo Tatlısı

İrmik ve limonla hazırlanan hamurun açılmasının ardından içine serilen fındıkların rulo sarılması ile kolayca yapılan tatlı, bayramlarda ve ziyafet sofralarınızın vazgeçilmezi olabilir. Tek Lokmalık Fındıklı Rulo Tatlısı

12) Çok Şirin Fındıklı ve Kakaolu İrmikli Toplar

Fırına atmadan hazırlanan küçük toplar, her daim tüketilebilen en hafif tatlı çeşitlerinden biri olma özelliği gösterir. Çok şirin ve güzel olan topları özel günlerde sofra süslemek için de yapabilirsiniz. Fındıklı ve Kakaolu İrmikli Toplar

TARIFLERE BU LINKTEN ULAŞABiLiRSiNiZ

nefisyemektarifleri com
youtube com/@NefisYemekTarifleri/playlists

Dünyada fındık üretimi

Başlıca üretici ülkelerin yıllara göre kabuklu fındık üretim miktarını gösteren tablo (ton)[2][3].
Ülke 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014[4] 2015 Ortalama
Türkiye 800.791 500.000 600.000 430.000 660.000 549.000 412.000 646.000 588.974
İtalya 125.000 85.000 87.200 140.000 85.000 120.000 100.000 125.000 102.525
Azerbaycan 40.000 30.000 25.000 55.000 45.000 35.000 25.000 50.000 34.848
Gürcistan 35.000 27.000 40.000 30.000 40.000 30.000 35.000 40.000 28.424
ABD 36.280 42.600 24.500 35.000 36.000 35.000 36.300 43.500 34.045
İspanya 26.000 18.000 20.000 22.000 16.000 19.500 19.500 20.000 21.000
Diğerleri 5.900 20.000 27.000 27.000 27.000 25.000 25.000 45.000 31.988
TOPLAM 1.068.971 722.600 823.700 739.000 909.000 813.500 660.773 969.000 841.804

Ayrıca Çin, İran, Şili, Avustralya ve Fransa da fındık üretiminde önemli ülkelerdendir. Listedeki ülkelerin yanında küçük miktarlarda üretim yapan diğer ülkeler şunlardır: Polonya, Yunanistan, Belarus, Hırvatistan, Tacikistan, Özbekistan, Rusya, Kamerun, Portekiz, Moldova, Ukrayna, Tacikistan, Tunus, Slovakya, Slovenya, Suriye, Kıbrıs, Arjantin, Avusturya, Estonya, Yeni Zelanda ve Romanya.[5]
Dünya fındık ticareti

Dünyada ticarete konu olan fındığının büyük kısmı (%91) Avrupa ülkeleri tarafından satın alınır ve çoğunlukla (%80) şekerleme ve çikolata sanayinde kullanılır. 2000-2008 yılları arasında %85'i Türkiye tarafından satılan ortalama 540 bin ton kabuklu fındık ticareti gerçekleşmiştir. İtalya, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya, Türkiye dışındaki önemli ihracatçı ülkelerdir. Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Avusturya, Birleşik Krallık, İrlanda, İsviçre, Bulgaristan, Macaristan ve Kanada, fındık üretmemesine karşın ithal ettiği ürünü ihraç eden ülkelerdendir.[6]

Dünyada en fazla fındık satın alan ülkeler şunlardır; Almanya, İtalya, Fransa, İsviçre, Belçika, Lüksemburg, Rusya, Avusturya, Hollanda, Birleşik Krallık, ABD, İspanya, Polonya, Yunanistan, Danimarka.

Türkiye son 30 yılda ortalama olarak 400.000 ton kabuklu fındığa eşdeğer 200 bin ton iç fındık ihracatı yapmıştır. Son yıllarda fındık üretiminin artmasına bağlı olarak bu miktarda artmaktadır.[7] ile 2010-11 sezonunda 527 bin ton kabuklu fındığa karşılık gelen 263 bin ton ihracat gerçekleştirilmiştir. 2011-2012 sezonu ihracatımız ülke gruplarına göre: %74 AB ülkeleri, %10 diğer Avrupa ülkeleri, %9,5 deniz aşırı ülkeler, %6 diğer ülkeler şeklindedir. Ülkeler bazında ihracat: %21 Almanya, %17 İtalya, %14 Fransa, %4 Polonya ve %4 Kanada şeklindedir [6].

Türkiye fındığını %58 oranında iç fındık, %17 işlenmiş bütün fındık, %25 ileri işlenmiş fındık olarak ihraç eder.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığına göre [8]: Fındık ihracatı tarımsal ihracatın %15-20'sini, genel ihracatın %2'sini oluşturur. 380 bin aile, 700 bin hektar alanda fındık üreterek, 3 milyon kişiye geçim imkânı sunar. 2012/13 sezonunda 600 bin ton kabuklu fındığa eşdeğer ihracat yapılmış ve Cumhuriyet tarihi rekoru olan 1,8 milyar dolar gelir elde edilmiştir.


Kaynak ve Dipnotlar

Wikipedia
medicalpark
Acibadem
nefisyemektarifleri





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)